Tonijntartaar met gepocheerd eitje, rucola en Parmezaan sabayon
Een vrij eenvoudig voorgerecht en snel klaar
Voorbereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 45 minuten min
Gang Voorgerecht
Keuken Italiaans
Voor de Parmezaan sabayon:
- 1 eidooier
- 1 ei
- 3 dl room (ik gebruikte de room 40% vet van Campina)
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
- Peper
- Zout
Voor het gepocheerd ei:
- 4 kakelverse eieren, ca. 60 g per stuk
- Water
- Azijn
Voor de tonijntartaar:
- 300 g tonijnfilet
- 1 sjalot, ragfijn gesneden
- 1 chilipepertje, fijn gesneden
- Olijfolie
- Citroensap
- Witte balsamico
- Peper
- Zout
Voor de Parmezaan sabayon:
Doe alle ingrediƫnten in een pannetje en klop alles op een zacht vuurtje op tot een sabayon en breng op smaak met zout. Doe dit niet vooraf, want als je de sabayon te lang laat staan, gaat die schiften.
Voor het gepocheerd ei:
Breng water aan de kook en voeg de azijn toe.
Breek de eieren eerst in 4 kopjes.
Roer het water met een garde rond.
Laat het ei erin glijden en laat het gedurende 2 min zachtjes pocheren.
Schep het gepocheerde eitje eruit en laat in koud water afkoelen.
Herhaal met de andere 3 eieren.
Laat de gepocheerde eitjes voor het uitserveren even in warm water op temperatuur komen..
Laat daarna op papier uitlekken
Voor de rucola olie:
Snijd de rucola kleiner en blancheer kort in kokend gezouten water.
Schep de rucola in goed koud water en pers het overtollige water eruit.
Mix de geblancheerde rucola in de blender of met een staafmixer met olijfolie. Houd hierbij een verhouding aan van 4 delen rucola en 5 delen olijfolie.
Laat de olie uitlekken door een neteldoek en doe in een spuitflesje.
Voor de tonijntartaar:
Snijd de tonijn in kleine blokjes en meng met de fijn gesneden sjalot en de ragfijn gesneden chilipeper.
Breng op smaak met olijfolie, wat witte balsamico azijn en citroensap. Kruid naar smaak met peper en zout en een scheutje citroensap.
Afwerking
Vul een uitsteekring met de tonijntartaar en druk met een stampertje of de bolle kant van een eetlepel licht aan.
Verdeel kleine takjes rucola over de tartaar.
Plaats het gepocheerde eitje hierbovenop.
Verwijder de uitsteekring.
Nappeer de sabayon over en om het gerechtje.
Druppel wat van de rucola olie in de sabayon.
Dresseer een krul Parmezaanse kaas bovenop het eitje.
Trefwoord Campina, gepocheerd ei, parmezaanse kaas, rucola, sabayon, tartaar, tonijn