Ga terug
Tomatensalade 2.0

Tomatensalade 2.0

Voorbereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 30 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 2 personen

Equipment

  • Sapcentrifuge
  • Staafmixer

Ingrediƫnten
  

Voor de tomatengel:

  • 1 doosje YOOM tomaten
  • Witte wijnazijn
  • Enkele basilicumblaadjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Agar

Voor de tomatensalade:

  • 1 pakje Chavroux geitenkaas, op kamertemperatuur
  • 10 YOOM tomaten
  • Enkele jonge blaadjes basilicum of basilicum cress
  • Balsamicoazijn (de beste die je hebt!)
  • Grof zeezout
  • Olijfolie (de beste die je hebt!)

Instructies
 

Voor de tomatengel:

  • Doe de YOOM tomaten in de sapcentrifuge en verwijder het schuim.
  • Crush de basilicum blaadjes en voeg ze bij het tomatensap samen met de look.
  • Doe ca. 1 tl witte wijnazijn bij het sap en voeg 1 snufje zout toe.
  • Roer en dek af met plasticfolie. Laat 1 nacht in de koelkast staan.
  • Passeer de volgende dag het sap door een fijne zeef en breng zachtjes aan de kook.
  • Voeg de agar toe aan het mengsel (1 g per 100 ml) en laat gedurende enkele minuutjes doorkoken.
  • Giet uit op een plaat en laat koelen en vast worden in de koelkast (30 min volstaan).
  • De mengeling is nu geleiachtig. Doe ze in een hoge maatbeker en mix tot een puree met een staafmixer.
  • Passeer de mengeling door een fijne zeef en doe in een knijpflesje.

Voor de tomatensalade:

  • Breng een kookpot met water aan de kook en zet een kom met ijskoud water klaar.
  • Snijd de onderkant van de tomaatjes heel voorzichtig en zo oppervlakkig mogelijk kruislings in.
  • Kook de tomaatjes tot de schil een klein beetje begint los te laten.
  • Schep de tomaatjes uit de pan en leg in het ijskoude water.
  • Haal voorzichtig de schil van de tomaten af (vanaf de kruisjes) en leg opzij.
  • Meng 2 el geitenkaas met een snufje zout en een scheutje olijfolie tot deze helemaal glad is en doe dit dan in een spuitzak en zet opzij. Ik gebruikte de volledige verpakking en smeerde die uit in mijn spiraalvormige silicone vormen en zette die in de diepvries.
  • Schenk een scheutje balsamico in een klein schaaltje en zet opzij.
  • De laatste stap voor het opmaken: leg de tomaten op hun kant en snijd heel voorzichtig het kapje eraf (niet de kant van het kroontje).

Afwerking

  • Zet een grote dot geitenkaas in het midden van het bord of doe zoals ik deed: duw de spiraal uit de vorm en leg die in het midden van het bord. Laat ontdooien.
  • Plaats hier 5 tomaatjes per bord tegenaan.
  • Zet tussen de tomaatjes, aan de zijkant, kleine dotjes geitenkaas.
  • Doe hetzelfde met de tomatengel.
  • Gebruik het pipetje om heel voorzichtig de tomaatjes te vullen met balsamico
  • Strooi enkele zoutkorrels over de tomaatjes.
  • Steek de jonge basilicumblaadjes tussen de tomaatjes in.
  • Besprenkel met een (heel) klein beetje extra vergine olijfolie.
Trefwoord balsamicoazijn, geitenkaas, olijfolie, tomaten, tomatengel, tomatensalade, YOOM