- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Sint-jakobsnootjes met verse kruiden op een preibedje

Ze zijn er weer, de sint-jakobsnootjes! Vergis je niet. Je ziet ze misschien wel heel het jaar door in de winkel liggen, maar toch zijn ook deze schelpen onderhevig aan de seizoenen. Koop ze dus enkel van september tot en met maart, daarbuiten is de kans immers groot dat je met diepvriesexemplaren te maken hebt… En geef toe, vers is beter! Wie houdt er nu van de rubberen en waterachtige diepvriescoquilles?

Om te weten wanneer je best welke vis koopt, raadpleeg je gewoon even deze viskalender.

Nodig voor 4 personen

16 verse sint-jakobsnootjes
Gedroogde tijm en laurier
Peper en zout
1,25 dl room
La Motte gezouten boter met zoutkristallen
1 zoet rode puntpaprika
3 grote of 5 kleine preiwitten
Flinke klont margarine
Enkele takjes platte peterselie, dragon, rozemarijn en bieslook
Sausbinder
Stick Parmezaanse kaas

Werkwijze

Verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten van de paprika. Snij in brunoise. Spoel de prei en snij het preiwit in fijne stukjes.
Smelt een flinke klont margarine in een pan. Stoof hierin de paprika- en preistukjes. Kruid met tijm, laurier, peper en zout. Laat zacht stoven. Voeg indien nodig wat water toe. Werk af met room en sausbinder.
Snij intussen de verse kruiden fijn.
Dep de sint-jakobsvruchten droog en verwijder de sluitspier. Smelt een plak La Motte gezouten boter in een pan. Bak de nootjes kort, maar krachtig op een hoog vuur, 4 minuten aan beide zijden. Strooi er de verse groene kruiden over. Kruid met versgemalen peper en zeezout.

Volgens het oorspronkelijke recept moest je de coquilles in de oven klaarmaken. Dat heb ik in eerste instantie zo gedaan, maar toen ik de coquilles na 4 minuten keerde, merkte ik al dat ik nooit het krokante randje ging krijgen waar ik zo van hou. Dan maar de coquilles uit de oven gehaald en verder gebakken in de pan…

Verdeel de gestoofde groenten over diepe borden. Schik per bord 4 sint-jakobsnootjes met groene kruiden op het groentenbedje en werk af met parmezaanschilfers. Dat laatste ben ik in al mijn haast om een mooie foto te maken en toch nog het gerecht warm op tafel te krijgen, vergeten…

Bron: recept uit de Kook!, Spar magazine van september 2013.

Related Post