- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Oliebollen of smoutebollen of beignets

Oliebollen

Het is maar hoe je het noemt. Hoe dan ook, die dingen worden bij onze noorderburen massaal gegeten met eindejaar. En aangezien ik heel wat Nederlandse blogsters volg, zag ik constant oliebollen in mijn nieuwsfeed: op Facebook, op Instagram, op Bloglovin,… Voortdurend zag ik de – vettige maar o zo prettige – lekkernijen passeren: bij Carola Bakt Zoethoudertjes, bij Uit Paulines Keuken en tot slot ook bij Muriel’s Baking Passion, een blog die ik nog maar onlangs ontdekte dankzij Instagram, maar die ik ondertussen via alle mogelijke kanalen volg. Het was uiteindelijk Muriel’s foto die me overstag deed gaan. Ik moest en zou ook oliebollen bakken!

Nu moet ik jullie iets bekennen: ik had nog nooit van mijn leven oliebollen gemaakt. Die dingen eet ik meestal wanneer het kermis is en dan koop ik ze gewoon aan het kraam. Jullie zullen me dus wel vergeven dat ze niet helemaal mooi rond van vorm zijn? Lekker, dat zijn ze wel. Geef toe, is hij niet om in te bijten? Wie gaat er nu ook oliebollen bakken? Want dat is tenslotte toch het doel van bloggers he: mensen inspireren en laten watertanden zodat ze zelf ook aan de slag gaan. Muriel is alvast 100% in haar opzet geslaagd en ik blijf haar volgen, want wat op haar blog allemaal aan lekkers verschijnt…

 

Oliebollen

 

Nodig voor 20 oliebollen

Voor het deeg:
500 g bloem
450 ml lauwe melk
45 g kristalsuiker
10 g instant gist
1 ei
1/2 kl zout

Voor het bakken:
1 1/2 liter zonnebloemolie

Voor de afwerking:
Poedersuiker

Benodigheden:
Grote kookpot met een doorsnede van min. 30 cm
Ijsschep of 2 lepels
Suikerthermometer (niet noodzakelijk, maar wel handig)
Schuimspaan
Keukenrol

 

Werkwijze

Voor het deeg:
Verwarm de melk met de suiker in een pannetje totdat het lauw is.

Neem de pan van het vuur, voeg de gist toe en zet apart gedurende 10 minuten.

Zeef de bloem en het zout in een aparte kom.

Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel.

Voeg het ei en het melkmengsel toe en roer goed door met een houten lepel.

Bedek de kom met een vochtige theedoek of plastic folie, zet apart en laat het deeg rijzen gedurende 45 minuten.

 

Het bakken:
Verwarm de olie in een kookpot tot een temperatuur van 180° C (een suikerthermometer is aangeraden om de temperatuur te kunnen blijven controleren zodat deze op 180° C blijft tijdens het bakken, het zogezegde ‘spelen met het vuur’ is belangrijk).

Schep met een ijsschep een bolletje deeg uit de kom en laat dit voorzichtig in de pot met olie zakken (max. 6 bolletjes per bakmoment).

Bak gedurende 6 min. (als de temperatuur goed is, dan zullen de bollen automatisch draaien en hoef je geen schuimspaan te gebruiken. Indien ze niet draaien, gebruik dan alsnog je schuimspaan).

Leg de oliebollen met behulp van je schuimspaan op keukenpapier. Bestrooi ze onmiddellijk met een kleine hoeveelheid poedersuiker en laat ze daarna uitlekken.

 

Tip: Je kan ook nog 150 g rozijnen of gedroogd fruit of gehakte noten,… toevoegen aan het beslag. Doe dit net voor je het beslag laat rijzen.

 

Bron: recept van de blog Muriel’s Baking Passion.

Related Post