Ga terug

Gemberbierijs met 5-spices en citrusfruit

Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 Thermometer
  • 1 staande mixer type KitchenAid
  • 1 Ijsmachine
  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de mousse van 5-spices:

  • 75 g eidooier
  • 50 g suiker
  • 50 g mascarpone
  • 250 g volle room
  • 2 blaadjes gelatine, van 3,2 g / blaadje
  • 1/2 tl 5-spices poeder
  • 1/2 vanillestok

Voor het gemberbierijs:

  • 250 g gemberbier
  • 20 g verse gember, geraspt
  • 25 g suiker
  • 50 g citroensap
  • 30 g prosorbet (of 10 g glucosepoeder (of trimoline/honing als noodoplossing)

Voor de mangogel:

  • 175 g mangocoulis
  • 25 g witte wijn
  • 12,5 g suiker
  • 2 g agar

Voor de compote van citrus:

  • 1 sinaasappel
  • 1 pompelmoes
  • 1 limoen
  • 1 citroen
  • 100 g geleisuiker

Voor de crumble:

  • 100 g bloem
  • 100 g suiker
  • 70 g boter
  • 1 el yoghurtpoeder

Voor het passievruchtensap:

  • 1 dl passievruchtencoulis
  • 1/2 dl water
  • 35 g suiker
  • 1 mespuntje xantana

Voor de afwerking:

  • 2 stronkjes mini witlof

Instructies
 

Voor de mousse van 5-spices:

  • Meng de 5-spices samen met het merg van de vanille door de mascarpone.
  • Kook de suiker, met een klein beetje water op, tot 120°C. Gebruik hiervoor een thermometer.
  • Klop ondertussen de eidooier luchtig in de staande mixer.
  • Schenk de suiker, wanneer die de juiste temperatuur heeft bereikt, voorzichtig bij de eidooiers.
  • Klop dit mengsel koud en luchtig in de machine.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Klop 200 g van de room lobbig.
  • Verwarm de andere 50 g en los hier de gelatine in op. Meng dit door het mascarponemengsel.
  • Spatel vervolgens deze mascarpone door de luchtige eidooiers (= de pâte à bombe) en vervolgens door de opgeklopte room.
  • Vul hiermee bolmatjes* en vries deze in.

Voor het gemberbierijs:

  • Laat de geraspte verse gember marineren in het gemberbier.
  • Zeef de gember er na 15 min uit.
  • Voeg alle andere ingrediënten toe en meng koud.
  • Draai de massa tot ijs in de ijsmachine.

Voor de mangogel:

  • Kook alle ingrediënten samen op.
  • Stort dit op een plateau en laat de gel opstijven.
  • Wanneer dit helemaal is opgesteven, mix de massa fijn en glad in de blender.
  • Bewaar de gel in een spuitzak.

Voor de compote van citrus:

  • Vlies de citrusvruchten uit: schil het fruit ruim en snij vervolgens de partjes tussen de vliezen uit (d.i. peler à vif).
  • Breng de helft van het fruit aan de kook samen met de geleisuiker. Laat dit een minuut goed doorkoken.
  • Haal dan van het vuur en voeg de rest van de citrusvruchten toe, samen met de rasp van de schil van een halve sinaasappel.
  • Laat afkoelen.

Voor de crumble:

  • Meng de boter, bloem en suiker met elkaar tot een kruimelig deeg.
  • Bak dit af op 160°C gedurende 20 min.
  • Laat dit afkoelen en verkruimel het tot het fijn is. Meng hier het yoghurtpoeder doorheen.

Voor de afwerking van de mousse:

  • Haal de diepgevroren bollen uit de mallen.
  • Haal de bollen door het kruim en laat ontdooien in de koelkast.

Voor het passievruchtensap:

  • Meng de coulis, water en suiker met elkaar.
  • Bind dit voorzichtig met xantana.

Afwerking:

  • Haal de witlofblaadjes los van elkaar.
  • Maak ze vlak voor het serveren aan met passievruchtensap.
  • Schik alle componenten op het bord zoals op de foto.

Notities

* Ik gebruikte de Truffles 70 mal van Silikomart Professional hiervoor.
Trefwoord 5-spices, bloedsinaasappel, Chinese 5-spices, citroen, citrusfruit, gember, gemberbier, gemberbierijs, grapefruit, limoen, mango, mousse, peler à vif, pompelmoes, sorbet, witlof