Ga terug
Gamba's in aardappeljasje, Thaise jus

Gamba's in aardappeljasje, Thaise jus

Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Thais
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Spiraalsnijder

Ingrediënten
  

Voor de gamba's:

  • 8 gamba's
  • 1 grote, vastkokende aardappel
  • Peper en zout
  • Frituurolie

Voor de Thaise jus:

  • De koppen van de gamba's
  • 2 stengels selder
  • 2 wortels
  • 1 ui
  • 2 stengels citroengras
  • 1 groot stuk gember
  • 1 mespuntje Thaise rode curry
  • 1/2 witte wijn
  • 1/2 water

Voor de afwerking:

  • Thaise basilicum

Instructies
 

Voor de gamba's:

  • Pel de gamba's en verwijder het darmkanaal. Houd de koppen bij en druk die goed open zodat ze een maximum aan smaak afgeven.
  • Gebruik een spiraalsnijder om lange slierten van de aardappel te bekomen.
  • Wikkel die rond de gamba's.
  • Bak de gamba's in hete olie tot ze goudbruin, krokant en gaar zijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Voor de Thaise jus:

  • Snijd de groenten voor de jus grof: selder, wortel, ui. Snijd het citroengras en de gember fijn.
  • Doe alles (groenten + citroengras + gember + Thaise rode curry) in een kookpot en schik er de koppen van de gamba's op. Voeg een flinke scheut witte wijn toe en zet net onder met water. Laat zachtjes sudderen tot je een geconcentreerde jus bekomt. Reken minimum anderhalf uur, maar hoe langer, hoe beter/geconcentreerder. Het steekt niet op een uurtje! Passeer door een zeef.
  • Schik onderaan in diepe warme borden 2 gamba's.
  • Schenk de jus in de borden.
  • Werk af met fijn geciseleerde Thaise basilicum.
Trefwoord aardappel, aardappeljasje, gamba, gamba's, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2024, spiraalsnijder, Thaise basilicum