Ga terug
In vanille gebakken zalm, gepekelde radijs, aspergemuffin

In vanille gebakken zalm, gepekelde radijs, aspergemuffin

Heerlijk recept, vrij eenvoudig, ideaal voor je paas- of lentemenu!
5 van 2 stemmen
Gang Voorgerecht
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

Voor de in vanille gebakken zalm:

  • 1 vanillestok
  • Vloeibare bakboter
  • 10 zalmhaasjes

Voor de gepekelde radijsjes:

  • 2 bussels radijsmix
  • 4 sjalotjes
  • 100 ml sushiazijn
  • 100 ml chardonnayazijn
  • 200 g poedersuiker

Voor de aspergemuffins:

  • 300 g witte asperges
  • 1 sjalot
  • 20 ml vloeibare bakboter (1)
  • 80 g groentebouillon
  • 2 eieren
  • 70 g pijnboompitten
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 220 g vloeibare bakboter (2)
  • 280 g zelfrijzende bloem

Voor de viseitjesdressing:

  • 300 ml culinaire room, 20% vet
  • 4 kaffirlimoenblaadjes
  • 5 (zee)lavasblaadjes
  • 5 g zout
  • 5 g peper
  • 50 g foreleitjes
  • 50 g tobiko-eitjes

Voor de afwerking:

  • 10 witte asperges, geblancheerd
  • 10 blaadjes (zee)lavas
  • 50 g tobiko-eitjes

Instructies
 

Voor de in vanille gebakken zalm:

  • Snijd de vanillestok open en verwijder het merg.
  • Giet de vloeibare bakboter in een pan en voeg er het vanillemerg en het -stokje aan toe.
  • Bak de zalmhaasjes in de vanilleboter tot ze gaar zijn (maar niet overgaar).
  • Houd de zalmhaasjes warm.

Voor de gepekelde radijsjes:

  • Kuis de radijsjes en snijd de sjalotten fijn.
  • Breng de azijnen samen met de bloemsuiker aan de kook.
  • Giet dit over de groenten en bewaar in de koeling.

Voor de aspergemuffin:

  • Schil de asperges en stoof ze samen met de fijngesneden sjalot in de vloeibare bakboter (1).
  • Voeg de groentebouillon toe en laat verder garen.
  • Mix met een staafmixer tot een gladde crème en laat afkoelen.
  • Meng 200 g van deze aspergecrème met de eieren.
  • Maal de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas fijn.
  • Meng dit onder de aspergecrème en voeg de vloeibare bakboter (2) toe.
  • Meng er ten slotte de bloem onder.
  • Breng het beslag over in een spuitzak en verdeel het deeg over siliconen minimuffinvormen.
  • Bak in de oven op 180° C gedurende 12 min (of iets langer).

Voor de viseitjesdressing:

  • Breng de culinaire room aan de kook, samen met de kaffirlimoenblaadjes en de (zee)lavasblaadjes.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Laat infuseren op lage temperatuur gedurende een uur.
  • Giet door een zeef en bewaar in de koeling.
  • Verwarm de limoenroom lichtjes en meng er net voor het serveren de viseitjes onder.

Opbouw:

  • Schik de zalm op het bord.
  • Dresseer er de gepekelde radijsjes en muffin langs.

Afwerking:

  • Werk af met de geblancheerde asperges, de (zee)lavas en de groene tobiko-eitjes.
Trefwoord aspergemuffin, asperges, foreleitjes, gepekelde radijs, pekelen, radijs, radijzen, tobiko-eitjes, vanille, verse zalm, viseitjes, zalm, zalmeitjes, zalmhaasje