Ga terug
Brimbelle

Brimbelle

Makkelijk!
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd: 3 uur
Totale tijd 4 uur 50 minuten
Gang Nagerecht
Porties 2 stuks voor 4 p.

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid

Ingrediënten
  

Voor het zanddeeg:

  • 120 g boter
  • 60 g suiker
  • 170 g bloem T45
  • 1 g fleur de sel
  • 1 vanillestok

Voor het bosbessenkonfijt:

  • 100 g bosbessen
  • 10 g suiker (1)
  • 4 g pectine NH
  • 30 g suiker (2)
  • 10 g citroensap

Voor de luchtige verse kaasmousse:

  • 200 g verse kaas met 40% vet
  • 20 g eigeel
  • 40 g suiker
  • 10 g bloem T45
  • 1 snufje zout
  • 1 vanillestok
  • 40 g eiwit

Voor de afwerking:

  • Poedersuiker of rafti snow

Instructies
 

Voor het zanddeeg:

  • Klop de boter romig met de suiker in de kom van een staande mixer uitgerust met de K-klopper.
  • Voeg de gezeefde bloem, de fleur de sel en het merg van de vanillestok toe.
  • Wanneer je een homogeen deeg bekomt, rol je het 3 mm dik uit tussen 2 vellen bakpapier. Laat het minstens 3 uur rusten in de koelkast.
  • Vet 2 bakringen van 16 cm diameter en 2 cm hoog in met boter.
  • Snijd 2 banen van 50 x 2,5 cm en 2 cirkels van 15 cm diameter uit het deeg.
  • Bekleed er de bakringen mee.
  • Verwarm de oven voor op 170° C. Schuif de taarten gedurende 12 min in de voorverwarmde oven op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Voor het bosbessenkonfijt:

  • Warm de bosbessen in een kookpot met de suiker (1) tot 40° C.
  • Meng in een kom de suiker (2) met de pectine en giet die mengeling vervolgens in de kookpot.
  • Breng aan de kook en laat 3 min doorkoken. Voeg het citroensap toe.
  • Giet het konfijt in een potje en dek af met plasticfolie. Bewaar 2 uur op kamertemperatuur.

Voor de luchtige verse kaasmousse:

  • Meng de verse kaas met een klopper met het eigeel, de suiker, de gezeefde bloem, het zout en het merg van de vanillestok. Klop tot een glad mengsel.
  • Klop de eiwitten in de kom van een staande mixer uitgerust met een klopper tot stevige sneeuw.
  • Spatel de eiwitsneeuw voorzichtig onder de verse kaas.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 190° C.
  • Verdeel de helft van het bosbessenkonfijt over elke taartbodem.
  • Vul de taartbodems met een pollepel met het kaasmengsel tot aan de rand.
  • Bak gedurende 6 à 8 min op 190° C. Laat afkoelen.
  • Werk de Brimbelle af met een laagje poedersuiker.
Trefwoord bosbessen, bosbessenkonfijt, Brimbelle, verse kaas, zanddeeg