Meet de room af in een magnetronbestendige kom en verwarm deze tot hij warm is (ca. 30 sec, afhankelijk van het vermogen van je magnetron). Door de room op te warmen spat hij minder wanneer je hem toevoegt aan de karamel. Zet opzij.
Doe de suiker, het water en de glucose in een middelgrote steelpan en roer voorzichtig tot het gemengd is. Zet op middellaag vuur en roer ongeveer een minuut, zonder te laten koken, tot de suiker begint op te lossen. Doop een bakkwast in water en strijk de overgebleven suikerkristallen aan de zijkanten van de pan af.
Verhoog het vuur tot middelhoog, breng de siroop aan de kook en kook tot de siroop een diep amberkleurige kleur heeft. Het zal ca. 170° C zijn op een suikerthermometer. Je kunt de pan voorzichtig draaien om de karamel gelijkmatig te kleuren.
Als je geen thermometer hebt, let dan op de fases die de siroop doorloopt. Nadat het aan de kook is gekomen, zullen de laatste suikerkristallen oplossen. De belletjes zullen dun zijn en snel aan de oppervlakte komen. Naarmate de siroop kookt en het water verdampt, zullen de belletjes dikker worden en langzamer tevoorschijn komen. Als de siroop een diepe amberkleur heeft bereikt, is hij klaar.
Haal de karamel van het vuur en giet voorzichtig de warme room erbij. Het zal spetteren, dus wees voorzichtig! Roer met een houten lepel met lange steel of een hittebestendige spatel om het geheel te mengen. Raak niet in paniek als er nog harde stukjes karamel achterblijven.
Zet de pan terug op een middelhoog vuur en breng onder voortdurend roeren opnieuw aan de kook tot de saus 115° C bereikt. Als je geen thermometer gebruikt, laat de saus dan nog een paar minuten koken, tot hij iets donkerder van kleur wordt en iets dikker.
Roer het zout erdoor en doe de saus in een hittebestendige kom of kan. Laat 15-20 min afkoelen en roer dan de chocolade erdoor tot deze gesmolten en gemengd is.
Als de chocolade niet helemaal smelt, kun je de saus weer een beetje opwarmen in de magnetron of mixen met een staafmixer.
De saus zal blijven indikken als hij afkoelt. Bewaar de saus enkele weken in een afgesloten bakje in de koelkast. Voor gebruik voorzichtig opnieuw verwarmen.