Ga terug
Broodspiraal "alla Norma"

Broodspiraal "alla Norma"

5 van 1 stem
Gang Borrelhapje
Keuken Italiaans, Vegetarisch

Equipment

  • 1 Pastamachine
  • 1 staande mixer type KitchenAid
  • 1 Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de broodspiraal:

  • 225 g bloem
  • 105 ml water
  • 15 g extra vierge olijfolie
  • 5 g suiker
  • 5 g zout

Voor het aubergine torentje:

  • 1 aubergine
  • 40 ml extra vierge olijfolie
  • 2 g zout

Voor de tomatengelei:

  • 350 g kerstomaten
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje look
  • 15 g basilicumblaadjes
  • 30 ml extra vierge olijfolie
  • 2 1/2 blaadjes gelatine (3 g/blaadje)
  • 2 g zout

Voor de ricottamousse:

  • 150 g ricotta
  • 15 ml extra vierge olijfolie
  • 1 g zout
  • 1 g witte peper

Voor de gefrituurde basilicum:

  • Basilicumblaadjes
  • 350 ml zaadolie

Instructies
 

Voor de broodspiraal:

  • Doe alle ingrediënten in een staande mixer met de kneedhaak en kneed het mengsel een paar min.
  • Laat het deeg ca. een half uur rusten op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Snijd met een pastamachine spaghettislierten uit en rol ze rond cannoli- of buisvormige vormen.
  • Bak op 180° C tot ze goudbruin zijn (dit duurt ca. 10 à 12 min).

Voor het aubergine torentje:

  • Snijd de aubergine in rechthoeken van gelijke grootte. Kruid met olie en zout en bak ca. 20 min in een hete pan.

Voor de tomatengelei:

  • Snipper de ui grof en fruit deze samen met het knoflookteentje enkele minuten in een pan met extra vierge olijfolie.
  • Snijd de tomaatjes doormidden en voeg ze toe; laat nog ca. 40 minuten garen.
  • Verwijder de knoflook als ze gaar zijn en mix de tomatensaus met een staafmixer.
  • Week ondertussen de gelatine ca. 10 min in koud water.
  • Doe de saus terug in een steelpan op het fornuis, verwarm en voeg van het vuur de uitgeknepen gelatine toe.
  • Giet de tomatensaus in een ovenschaal (de laag mag niet hoger zijn dan 2 mm) en laat ca. een uur stollen in de koelkast.
  • Snij de gelei wanneer die gestold is in rechthoeken, allemaal van dezelfde grootte.

Voor de ricottamousse:

  • Klop de ricotta op met een garde en druppel er tegelijkertijd de extra vierge olijfolie in een dun straaltje bij. Voeg zout en peper toe.
  • Doe de mousse in een spuitzak en zet in de koelkast.

Voor de gefrituurde basilicum:

  • Was de basilicumblaadjes voorzichtig en droog ze even voorzichtig. Dompel ze in zaadolie van 170° C. Draai ze snel om. Zo blijven ze knapperig en nog groen.

Afwerking:

  • Leg op een bord een rechthoekje tomatengelei, leg er een auberginetorentje op, garneer met toefjes ricottamousse en steek het geheel met een spatel in de broodspiraal.
  • Werk af met gefrituurde basilicumblaadjes.
Trefwoord basilicum, brood, broodspiraal, ricotta, tomaten, tomatengelei