Ga terug
Spinazie meringue met gerookte zalm

Spinazie meringue met gerookte zalm

Voorbereidingstijd 30 minuten
Rusttijd: 5 uur
Totale tijd 5 uur 30 minuten
Gang Borrelhapje
Porties 20 stuks

Equipment

  • 1 Sapcentrifuge

Ingrediënten
  

Voor de spinazie meringue:

  • 100 ml spinaziesap
  • 50 ml seldersap
  • 30 g eiwitpoeder, gezeefd
  • 35 g poedersuiker, gezeefd
  • 2 g xantana, gezeefd
  • 1 gelatineblaadje, 3 g/blaadje

Voor de zalmmousse:

  • 150 g gerookte zalm
  • 18 ml witte wijn
  • 100 ml room
  • 60 ml opgeklopte room
  • 1 gelatineblaadje, 3 g/blaadje

Voor de groene gelei:

  • 200 ml spinazie-bleekselderij sap
  • 10 g Vegetal

Voor de afwerking:

  • Takjes dille
  • Eetbare bloemblaadjes

Instructies
 

Voor de spinazie meringue:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Zeef het sap door een fijne zeef. Weeg 150 ml van de vloeistof af voor de meringue.
  • Warm de vloeistof op, maar laat niet koken. Haal de pan van het vuur.
  • Los er dan de gelatine op. Meng goed en zet het opzij. Laat afkoelen.
  • Klop de vloeistof met het eiwitpoeder, de poedersuiker en xantana op tot een stevige massa. Klop tot zich stijve pieken hebben gevormd.
  • Spuit, met een spuitzak, mooie stippen op een vel bakpapier of siliconenvel.
  • Droog de meringue op 65° C gedurende ca. 4-5 uur. Zorg ervoor dat ze helemaal droog zijn voor je ze eruit haalt. Laat afkoelen en bewaar droog en afgedekt.

Voor de zalmmousse:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Laat de witte wijn kort inkoken en voeg dan de room toe. Laat afkoelen. Meng dan met de fijngecutterde zalm tot een gladde massa.
  • Weeg 200 g van het mengsel af. Klop vervolgens 60 ml room op en voeg de geweekte, uitgeknepen en opgewarmde gelatine toe.
  • Vul de vormpjes* bijna tot de bovenkant, klop om luchtbellen te verwijderen en vries in.

Voor de groene gelei:

  • Meng, breng aan de kook, bedek de zalmmousse tweemaal met gelei, laat ontdooien en serveer op kamertemperatuur.
  • Werk af met een takje dille en een eetbaar bloemblaadje.

Notities

*Voor de vormpjes gebruikte ik halve bollen van 3 cm.
Trefwoord dille, gerookte zalm, gerookte zalmmousse, meringue, spinazie meringue, zalm