Ga terug
Next level uiensoep

Next level uiensoep

Makkelijk recept, maar mooi en lekker!
5 van 3 stemmen
Gang Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de uiensoep:

  • 4 grote uien
  • 1 teentje look
  • 1 aardappel
  • 1 scheut volle room
  • 3 takjes verse tijm
  • Boter
  • 1 dl appelcider
  • 1 liter kippenbouillon

Voor de kaascroutons:

  • 12 plakjes stokbrood
  • Geraspte parmezaan

Voor de gepekelde sjalot:

  • 1 sjalot, in dunne ringen
  • 80 g witte wijn
  • 80 g witte wijnazijn
  • 80 g suiker
  • 80 g water
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 8 korianderbolletjes

Voor de afwerking:

  • 1 Granny Smith
  • Citroensap
  • Eetbare bloemblaadjes

Instructies
 

Voor de uiensoep:

  • Snijd de uien doormidden en vervolgens in dunne plakjes.
  • Smelt boter in een pan en voeg de gesneden uien toe. Laat langzaam koken tot de uien zweten en een mooie bruine kleur krijgen (ca. 40 min).
  • Snijd een teentje knoflook fijn en meng het met de gekaramelliseerde uien.
  • Neem een handje van de gekaramelliseerde uien, kruid met zout en houd apart tot je de soep wil serveren.
  • Blus de rest van de uien af met appelcider.
  • Voeg verse tijm en zout toe en laat tot de helft inkoken.
  • Schil en snijd een aardappel fijn en voeg deze toe aan het mengsel.
  • Giet er de kippenbouillon bij en laat ca. 15 min koken.
  • Voeg room toe aan het soepmengsel en breng het aan de kook.
  • Verwijder de takjes tijm.
  • Gebruik een blender om de soep glad te mixen.
  • Pas de consistentie aan: controleer de dikte en smaak van de soep.
  • Voeg indien nodig water en zout toe om de gewenste consistentie te bereiken. Passeer de soep door een zeef.

Voor de gepekelde sjalot:

  • Breng de ingrediënten aan de kook in een kleine steelpan tot de suiker is opgelost.
  • Giet bij het kookpunt het mengsel over de sjalot in ringen.
  • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik

Voor de kaascroutons:

  • Snijd het stokbrood in dunne plakjes.
  • Optioneel: snijd de plakjes bij voor een betere presentatie.
  • Leg de kaas op de sneetjes en grill ze een paar minuten tot ze goudbruin zijn.

Voor de afwerking:

  • Snijd staafjes van de groene appel.
  • Week de appelstaafjes in water met citroensap om te vermijden dat ze bruin worden.
  • Verwarm de gekaramelliseerde uien 30 sec in de magnetron.
  • Doe een paar lepels geroosterde uien in diepe borden.
  • Leg er kaascroutons op, gevolgd door gepekelde sjalot en verse appelstaafjes.
  • Garneer met eetbare bloemen.
  • Giet de romige uiensoep over de ingrediënten.
Trefwoord appelcider, chef Majk, cider, Granny Smith, kaascroutons, uien, uiensoep