Ga terug
Kerstkalkoen maar dan anders

Kerstkalkoen maar dan anders

Gang Hoofdgerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 Vacumeertoestel
  • 1 sous-vide toestel type Anova

Ingrediënten
  

Voor het worstje van kerstkalkoen:

  • 1 ui
  • 1/2 chilipeper
  • 30 g pistachenoten
  • 30 g chapelure
  • 3 gedroogde vijgen
  • 1 mandarijntje, de zeste
  • 1/2 botje peterselie
  • 2 eieren
  • 250 g gemengd gehakt, kalf-varken

Voor de pompoen-kastanje canneloni:

  • 1 butternutpompoen
  • 100 g gare kastanjes
  • 1 dl room
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Geklaarde boter

Voor de 'consommé' van veenbessen:

  • 500 g verse veenbessen
  • 100 g suiker
  • Peper en zout

Voor de kalkoen-corns:

  • 800 g kalkoenfilet
  • 100 g cornflakes
  • 5 eiwitten
  • Bloem

Voor de saus met mandarijn:

  • 5 mandarijnen
  • 100 g spek
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 liter bruine fond
  • 1 dl mandarin napoleon
  • 25 g boter
  • 30 g bloem

Voor de dobbelstenen en mousseline van knolselder en aardappel:

  • 500 g knolselder
  • 200 g aardappel
  • Peper en zout
  • 100 g boter
  • 1 snufje 5-kruidenmengeling
  • Xantana

Voor de notenmix:

  • 35 g gegaarde kastanje
  • 15 g geroosterde hazelnoten
  • 15 g geroosterde amandelen

Instructies
 

Voor het worstje van kerstkalkoen:

  • Hak de ui, de chilipeper en de pistachenoten fijn en meng.
  • Voeg de gehakte droge vijgen en de geraspte zeste van mandarijn toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Roer er de gehakte peterselie onder.
  • Meng er het gehakt onder.
  • Voeg de eieren en chapelure toe.
  • Rol de farce op in plasticfolie tot worstjes met 2 cm diameter.
  • Stoom de worstjes gaar gedurende 15 min op 90° C.
  • Koel ze af in ijswater.
  • Snijd de worstjes in stronkjes van verschillende lengte en kleur ze net voor het serveren even aan in bruisende boter.

Voor de pompoen-kastanje canneloni:

  • Warm de gegaarde kastanjes met de room op, mix fijn en kruid naar smaak met peper en zout. Desgewenst kan je er een mespuntje Xantana aan toevoegen.
  • Snijd de hals van de pompoen in dunne (!) plakken.
  • Schik ze dakpansgewijs op een stoomplaat en stoom ze 1 min. (Ik heb geen stoomoven en heb ze heel kort gekookt).
  • Schik ze op plasticfolie.
  • Kruid met peper en zout en olijfolie.
  • Bestrijk met wat van de kastanjemousseline.
  • Schaaf er wat kastanje over.
  • Rol mooi strak op als een sushi.
  • Laat afkoelen om uit te harden.
  • Versnijd.
  • Strijk in met geklaarde boter.
  • Warm op in de oven net voor het serveren.

Voor de 'consommé' van veenbessen:

  • Trek alle ingrediënten vacuüm en pocheer gedurende 1 1/2 uur in een warmwaterbad of stoomoven op 90° C.
  • Giet de veenbessen voorzichtig door een fijne zeef (zonder aan te drukken) zodat je een mooie roze vloeistof overhoudt. (We gebruiken zowel de vloeistof als de veenbessen).
  • Serveer de consommé van veenbessen apart in een kannetje.

Voor de kalkoen-corns:

  • Snijd de kalkoen in stukjes (ik koos voor lange repen) en kruid met peper en zout.
  • Paneer de kalkoenfilets: haal ze eerst door de bloem, dan door het eiwit en tot slot door de gecrushte cornflakes.
  • Bak ze af in overvloedig olijfolie.

Voor de saus met mandarijn:

  • Rasp de zeste van 2 mandarijntjes.
  • Pel de mandarijntjes à vif en haal de partjes eraf. Bewaar de partjes en het sap voor later gebruik.
  • Stoof het spek, de ui en wortel aan in olie.
  • Bevochtig met de bruine fond.
  • Laat inkoken en zeef.
  • Voeg mandarin napoleon, het sap en de zeste van mandarijn eraan toe.
  • Bind bij met beurre manié.
  • Werk af met het vruchtvlees van de mandarijnen.

Voor de dobbelstenen en mousseline van knolselder en aardappel:

  • Schil de knolselder en snijd in dobbelstenen.
  • Wrijf de helft ervan in met olijfolie en pak in in aluminiumfolie en gaar in een oven van 200° C.
  • Meng de rest met de aardappel en kook gaar in gezouten water.
  • Mix fijn met de kruiden.
  • Werk op met koude boter en bind eventueel bij.
  • Bewaar in een spuitzak voor warme bereidingen.
  • Warm op au bain-marie.

Voor de notenmix:

  • Rasp de kastanjes en noten fijn en werk hier het gerecht mee af.

Notities

In het oorspronkelijke recept werden er ook nog plakjes in sushi-azijn gemarineerde knolselder bij geserveerd (die hebben we gemaakt, maar zijn ze gewoon vergeten) en geblancheerde spruitenblaadjes. Ik was spruiten vergeten kopen... Maar eerlijk? Het bord was zelfs zonder die 2 ingrediënten al rijkelijk gedresseerd.
Trefwoord canneloni, kastanjes, kerst, kerstkalkoen, kerstmenu, kerstmenu 2023, veenbessen, veenbessensaus