Ga terug
Miss Perfect Délice tomatenconsommé met krab, gemarineerde tomaten en briochecroutons

Miss Perfect Délice tomatenconsommé met krab, gemarineerde tomaten en briochecroutons

Voorbereidingstijd 30 minuten
Rusttijd: 12 uur
Totale tijd 12 uur 30 minuten
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de tomatenconsommé:

  • 500 g Miss Perfect Délice tomaten
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje suiker
  • 1 bosje basilicum
  • 1 gelatineblaadje, 10 min in koud water geweekt voor gebruik

Voor de gemarineerde tomaten:

  • 12 Miss Perfect Délice tomaten
  • 1 tl gehakte dille
  • Extra vierge olijfolie
  • Fijn zeezout
  • Suiker
  • Versgemalen zwarte peper

Voor de krab:

  • 8 el krabsalade, van uitstekende kwaliteit
  • 1 el Granny Smith appelblokjes
  • 1 el komkommerblokjes
  • 1 tl gehakte dille

Voor de briochecroutons:

  • 2 sneetjes briochebrood
  • Olijfolie

Om te serveren:

  • Dille, blaadjes geplukt
  • 1 citroen

Instructies
 

Voor de tomatenconsommé:

  • Mix voor de consommé de tomaten grondig met het zout, de suiker en de basilicum in een blender. Hang de tomatenpulp in een neteldoek boven een glazen kom in de koelkast en laat een nacht uitlekken.
  • Meet de volgende dag 250 ml van de vloeistof af en warm zachtjes door. Knijp het blaadje gelatine uit om het te laten uitlekken en roer het door de vloeistof tot het is opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en giet dan een paar millimeter in 4 ondiepe kommen. Zet in de koelkast om op te stijven.

Voor de gemarineerde tomaten:

  • Verwarm de oven voor op 180° C/gasstand 4.
  • Blancheer de tomaten 30 sec in kokend water en breng ze meteen over in ijswater. Pel de tomaten en snijd ze vanaf de bovenkant doormidden. Leg ze met de gesneden kant naar boven op een schaal die net groot genoeg is om ze allemaal in 1 laag te leggen en besprenkel ze met een beetje olijfolie, zout, suiker, dille en een paar snufjes peper. Plaats ze 3 min in de oven, haal ze eruit en laat ze afkoelen.

Voor de krab:

  • Doe de krabsalade in een kom en roer de appel, komkommer en dille erdoor. Controleer de smaak en zet in de koelkast.

Voor de briochecroutons:

  • Snijd de brioche in blokjes en bak deze zachtjes in een beetje olijfolie in een brede pan met antiaanbaklaag tot ze helemaal goudkleurig zijn. Laat goed uitlekken en breng op smaak met zout.

Afwerking:

  • Leg om te serveren 6 tomatenhelften willekeurig in een enkele laag op de consommé in elk van de kommen. Leg tussen de tomaten theelepels van het krabmengsel. Bestrooi met briochecroutons en leg er de takjes dille omheen. Rasp vlak voor het serveren de citroen boven elke kom, zodat de consommé op smaak wordt gebracht met een beetje van de citroenschil.
Trefwoord brioche, briochebrood, briochecroutons, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, krab, krabsalade, tomatenconsommé