Ga terug
Roger van Damme's macarons met Parmaham, meloen en kaviaar

Roger van Damme's macarons met Parmaham, meloen en kaviaar

Uitdagend recept.
5 van 1 stem
Gang Borrelhapje
Keuken Frans, Italiaans

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid

Ingrediënten
  

Voor de macarons:

  • 300 g amandelpoeder
  • 300 g poedersuiker
  • 110 g verse eiwitten
  • 300 g suiker
  • 75 g water
  • 110 g eiwit, van 1 dag oud

Voor de meloengelei:

  • 200 g cantaloupe Charentais-meloen puree
  • 10 g gelatine, geweekt
  • 20 g water
  • 10 g suiker

Voor de crème van Parmaham:

  • 200 g Philadelphia Original roomkaas
  • 50 g Parmaham
  • Peper en zout

Extra voor de presentatie:

  • Parmaham
  • Royal Belgian Caviar

Instructies
 

Voor de macarons:

  • Verwarm de oven voor op 150° C
  • Meng het amandelpoeder en de poedersuiker en zeef het mengsel door een fijne zeef.
  • Kook suiker en water in een pan tot 119° C.
  • Giet het eiwit van 1 dag oud in een kom en klop het op tot een schuimige massa.
  • Voeg de suikersiroop in een vloeiende beweging toe. Gebruik liever geen klopper, zo voorkom je het stollen van de suiker. Klop dit mengsel koud.
  • Meng 110 g van het verse eiwit onder het amandelpoeder en de poedersuiker.
  • Vul een spuitzak met een spuitmondje van max 1/2 cm met het beslag.
  • Spuit het beslag van de macarons op een bakmatje in cirkels en schuif op een bakplaat.
  • Laat de macarons 1 uur drogen (er moet een droog vliesje ontstaan op de macarons).
  • Bak de macarons 10 min in de warme oven.
  • Haal het matje na het bakken van de plaat en laat afkoelen.

Voor de meloengelei:

  • Breng de 10 g suiker, het water en de meloenpuree aan de kook.
  • Klop van het vuur de uitgeknepen gelatine onder de puree.
  • Roer goed door.
  • Stort het mengsel meteen uit op een langwerpig plaatje met opstaande rand.
  • Laat opstijven.

Voor de crème van Parmaham:

  • Snij de Parmaham zeer fijn.
  • Meng met de Philadelphia.
  • Kruid af naar smaak met peper en zout.
  • Gebruik een spuitzak om de macarons met de Parmaham crème te vullen.

Presentatie:

  • Leg de macarons schelpjes open op je werkblad.
  • Beleg ze met de meloengelei.
  • Spuit de crème van Parmaham op de helft van de schelpjes.
  • Sluit de macarons met de overige schelpjes.
  • Maak roosjes van Parmaham. Leg de roosjes en de macarons op een bord.
  • Net voor het serveren, werk je de macarons af met de Royal Belgian Caviar.
Trefwoord kaviaar, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, macaron, macarons, meloen, Parmaham, Roger van Damme, Royal Belgian Caviar