Ga terug
Yoghurttaartje met witte chocolade

Yoghurttaartje met witte chocolade

5 van 5 stemmen
Gang Nagerecht
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid

Ingrediënten
  

Voor het Bretoens zanddeeg:

  • 2 middelgrote eidooiers (80 g)
  • 50 g fijne suiker
  • 62 g zeer zachte ongezouten boter
  • 62 g patisseriebloem
  • 1 g fleur de sel
  • 0,75 g bakpoeder
  • 1/2 citroen, de zeste
  • Mycryo cacaoboter

Voor de witte chocoladeganache:

  • 120 g witte chocolade
  • 70 g volle room

Voor de yoghurtmousse:

  • 60 g Griekse yoghurt
  • 15 g fijne suiker
  • 7 g vers citroensap, gezeefd
  • 120 g volle room
  • 2 g gelatine blaadjes of poeder, 200 bloom

Extra:

  • Witte velvet spray

Instructies
 

Voor het Bretoens zanddeeg:

  • Klop in de kom van een staande mixer met garde opzetstuk de eidooiers wit met de suiker.
  • Vervang de garde door de K-klopper en voeg de gezeefde bloem met bakpoeder, zout en zachte boter toe.
  • Meng tot een glad deeg.
  • Koel 8 uur in de koelkast.
  • Rol het deeg 6/8 mm dik uit en zet het nog een uur in de koelkast.
  • Verwarm de heteluchtoven op 160° C.
  • Snijd met een deegring van 16 cm een ronde schijf uit het deeg.
  • Laat het deeg in de ring zitten en bak 20/25 min.
  • Bestrooi het met Mycryo cacaoboter en laat volledig afkoelen.

Voor de witte chocoladeganache:

  • Smelt de chocolade in de magnetron.
  • Verwarm de room tot 80°C en giet in 3 keer over de chocolade.
  • Roer met een rubberen spatel tot een egaal, glanzend mengsel.
  • Laat de ganache afkoelen tot 30° C voor gebruik.

Voor de yoghurtmousse:

  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm een kleine hoeveelheid yoghurt met suiker tot 60° C.
  • Voeg van het vuur de geweekte en uitgeknepen gelatine toe en roer om de gelatine te laten oplossen.
  • Voeg citroensap en resterende koude yoghurt toe en roer om te mengen.
  • Klop de slagroom op tot zachte pieken en meng met het yoghurtmengsel.
  • Vul een spuitzak met de yoghurtmousse en spuit in de Santa mal.
  • Koel en vries in.

Montage:

  • Laat het Bretoens zanddeeg in de ring zitten en voeg een acetaatstrook toe.
  • Giet de witte chocolade ganache over het zanddeeg, zet in de diepvries en vries een paar uur in.
  • Ontvorm de Santa mal en plaats de kerstman netjes op de ganache.
  • Spuit meteen af met witte velvet spray.
  • Zet 6 uur in de koelkast om de mousse en ganache te laten ontdooien.
Trefwoord Bretoens zanddeeg, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, witte chocolade, witte chocoladeganache, yoghurt