Voor het sous vide gegaarde witlof met kurkuma en gember:
10gkurkuma
20ggember
100mlbouillon
4stronkjesmini witlof
Voor de zoetzure quinoasalade:
250gquinoa*
1sjalot
Olijfolie
Sushiazijn
Limoen,rasp
Voor de quinoakroepoek met garam masala:
160gquinoa,gekookt
15gaardappelzetmeel
200 mlwater
1tlgaram masala
Zout,naar smaak
Voor de crème van yoghurt en zwarte peper:
300gyoghurt
1teenknoflook
Zwarte peper
2elverse room
Voor het witlof schuim:
250gwitlof,gesneden
250mlslagroom
75mlkippenbouillon
125gverse room
50gboter
1mespuntjelecithine
Voor de afwerking:
Eetbare bloemen
Oost-Indische kers
Instructies
Voor de gebakken gamba's:
Meng de gepelde gamba’s met de knoflook en olijfolie.
Laat ze 1 uur marineren in de koeling.
Bak de gamba’s vervolgens op hoog vuur in de olijfolie waarin ze zijn gemarineerd. Ze moeten net goudbruin zijn aan de buitenkant en aan de binnenkant nog glazig.
Breng ze op smaak met zout en peper.
Serveer de gamba’s direct.
Voor het sous vide gegaarde witlof met kurkuma en gember:
Kook de bouillon met de gember en kurkuma en breng op smaak met peper en zout.
Doe het vocht samen met het witlof in een vacumeerzak en trek strak vacuüm.
Stoom het witlof 4 min op 100° C.
Voor de zoetzure quinoasalade:
Was de quinoa in ruim koud water.
Kook de quinoa in ca. 15 min gaar.
Laat afkoelen en breng op smaak met olijfolie, sushi-azijn, limoenrasp, zout en gesnipperde sjalot.
Voor de quinoakroepoek met garam masala:
Doe de gekookte quinoa in de thermoblender samen met het zetmeel, de garam masala en het water.
Draai tot 100° C fijn.
Smeer alles uit op siliconen matjes en droog tot dit krokant is op 80° C.
Frituur de kroepoek vervolgens op 190° C.
Voor de crème van yoghurt en zwarte peper:
Hang de yoghurt een nacht uit in een neteldoek zodat al het vocht langzaam eruit sijpelt.
Breng op smaak met fijngewreven knoflook, zwarte peper en een klein beetje crème fraîche.
Voor het witlof schuim:
Het witlof aanzweten in een pan.
Voeg de slagroom en bouillon toe.
Laat goed doorkoken tot het witlof gaar is.
Voeg de verse room toe en daarna de boter.
Mix het geheel goed in de blender en zeef door een fijne bolzeef.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg 1 mespuntje lecithine toe aan het geheel toe en maak met een staafmixer luchtig.
Notities
*Pas op gekookte quinoa weegt het dubbele van niet gare quinoa. 1 kookbuiltje van 75 = 150 g gekookt.