Ga terug
Gebakken gamba met witlof, gember en quinoa

Gebakken gamba met witlof, gember en quinoa

Vrij eenvoudig recept.
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Vacumeertoestel

Ingrediënten
  

Voor de gebakken gamba's:

  • 12 gamba's
  • 10 tenen knoflook, fijngehakt
  • 250 ml olijfolie
  • Peper en zout

Voor het sous vide gegaarde witlof met kurkuma en gember:

  • 10 g kurkuma
  • 20 g gember
  • 100 ml bouillon
  • 4 stronkjes mini witlof

Voor de zoetzure quinoasalade:

  • 250 g quinoa*
  • 1 sjalot
  • Olijfolie
  • Sushiazijn
  • Limoen, rasp

Voor de quinoakroepoek met garam masala:

  • 160 g quinoa, gekookt
  • 15 g aardappelzetmeel
  • 200 ml water
  • 1 tl garam masala
  • Zout, naar smaak

Voor de crème van yoghurt en zwarte peper:

  • 300 g yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • Zwarte peper
  • 2 el verse room

Voor het witlof schuim:

  • 250 g witlof, gesneden
  • 250 ml slagroom
  • 75 ml kippenbouillon
  • 125 g verse room
  • 50 g boter
  • 1 mespuntje lecithine

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemen
  • Oost-Indische kers

Instructies
 

Voor de gebakken gamba's:

  • Meng de gepelde gamba’s met de knoflook en olijfolie.
  • Laat ze 1 uur marineren in de koeling.
  • Bak de gamba’s vervolgens op hoog vuur in de olijfolie waarin ze zijn gemarineerd. Ze moeten net goudbruin zijn aan de buitenkant en aan de binnenkant nog glazig.
  • Breng ze op smaak met zout en peper.
  • Serveer de gamba’s direct.

Voor het sous vide gegaarde witlof met kurkuma en gember:

  • Kook de bouillon met de gember en kurkuma en breng op smaak met peper en zout.
  • Doe het vocht samen met het witlof in een vacumeerzak en trek strak vacuüm.
  • Stoom het witlof 4 min op 100° C.

Voor de zoetzure quinoasalade:

  • Was de quinoa in ruim koud water.
  • Kook de quinoa in ca. 15 min gaar.
  • Laat afkoelen en breng op smaak met olijfolie, sushi-azijn, limoenrasp, zout en gesnipperde sjalot.

Voor de quinoakroepoek met garam masala:

  • Doe de gekookte quinoa in de thermoblender samen met het zetmeel, de garam masala en het water.
  • Draai tot 100° C fijn.
  • Smeer alles uit op siliconen matjes en droog tot dit krokant is op 80° C.
  • Frituur de kroepoek vervolgens op 190° C.

Voor de crème van yoghurt en zwarte peper:

  • Hang de yoghurt een nacht uit in een neteldoek zodat al het vocht langzaam eruit sijpelt.
  • Breng op smaak met fijngewreven knoflook, zwarte peper en een klein beetje crème fraîche.

Voor het witlof schuim:

  • Het witlof aanzweten in een pan.
  • Voeg de slagroom en bouillon toe.
  • Laat goed doorkoken tot het witlof gaar is.
  • Voeg de verse room toe en daarna de boter.
  • Mix het geheel goed in de blender en zeef door een fijne bolzeef.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg 1 mespuntje lecithine toe aan het geheel toe en maak met een staafmixer luchtig.

Notities

*Pas op gekookte quinoa weegt het dubbele van niet gare quinoa. 1 kookbuiltje van 75 = 150 g gekookt.
Trefwoord gamba, gamba's, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, quinoa, witlof