Snijd 100 g tonijnfilet in mooie repen. Schroei deze in een zeer hete pan dicht met wat zonnebloemolie.
Bestrooi met zout en peper en rol door het mengsel van verschillende zaadjes.
Snijd in blokjes van 1,5 cm.
Voor de tonijntartaar:
Snijd 100 g tonijnfilet tot fijne tartaar.
Breng op smaak met limoenrasp, bieslook, zure room, zout en peper.
Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Voor de ganzenlevercrème:
Breng de steranijsbouillon* aan de kook met de mierikswortelrasp, de Macvin en de yuzu. Haal van het vuur en verwijder de steranijs.
Voeg blokjes ganzenlever toe. Mix met behulp van een staafmixer.
Breng op smaak met zout en peper en zeef. Bewaar in de koelkast in een spuitzak.
Voor de avocado:
Verwijder de schil en de pit van de avocado. Hak het vruchtvlees fijn en maak het aan met limoensap en -rasp, de fijngehakte koriander, zout en peper.
Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Voor de zoet-zure tomaatjes:
Kook de azijn met water, suiker, peper en gember op. Snijd de tomaatjes in, pliceer ze 20 sec in kokend water, laat ze schrikken in ijswater, krul het velletie omhoog voor een decoratief effect.
Leg de tomaatjes in de zoetzure marinade.
Voor de mierikswortelshots:
Vermeng de geitenkaas goed met de melk en breng aan de kook.
Voeg de mierikswortelpasta toe, vervolgens de Vegetal en de agar toevoegen. Breng op smaak met zout, laat 2 min doorkoken.
Doe de massa in een spuitflesje en druppel deze in ijskoude zonnebloemolie.
Schep de kleine shots uit de olie.
Afwerking:
Snijd de kernen uit de sla en snijd in dunne reepjes.
Schep de tonijntartaar onder in het bordje, verdeel hierover de ganzenlevercrème en strijk glad.
Verdeel de shots over de crème en zet de blokjes tonijn erop.
Verdeel de tomaatjes en avocado over het bord.
Garneer met verschillende slasoorten.
Notities
*Niet wetende wat er bedoeld werd met steranijsbouillon, liet ik een handje steranijs trekken in heet water.**Vegetal is in potten van 500 g te koop bij Sligro, maar je kan het ook in kleinere hoeveelheden aankopen bij A La Tarte.