Ga terug
Temari sushi met tonijn en zalm

Temari sushi met zalm en tonijn

Gang Borrelhapje
Keuken Japans
Porties 4 balletjes

Ingrediënten
  

Voor de suhisrijst:

  • 100 g sushirijst
  • 120 ml kraanwater
  • 1 1/4 el rijstazijn
  • 1/2 tl zeezout
  • 3/4 tl kristalsuiker

Voor de amazu saus:

  • 25 g rijstazijn
  • 25 g suiker
  • 25 g sojasaus (ik gebruikte mijn witte sojasaus)

Voor de temari sushi:

  • 1 grote plak tonijn van 1 cm dik
  • 1 grote plak zalm van 1 cm dik
  • 2 vellen nori
  • Topp'd soy sauce – wasabi crumble

Instructies
 

Voor de suhisrijst:

  • Doe de rijst in een zeef en spoel af onder koud stromend water. Schep in een pan met dikke bodem. Laat 10 min staan zodat de rijst wat water opneemt.
  • Voeg het water toe aan de rijst en breng op hoog vuur aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat 2 min op hoog vuur koken. Zet het vuur middelhoog en kook 5 min Zet dan het vuur laag en kook nog 12 min. Zet het vuur uit, neem het deksel van de pan en dek de pan af met een schone theedoek. Laat 15 min staan. Zo laat je de rijstkorrels geleidelijk tot de kern gaar worden.
  • Verwarm ondertussen de azijn met het zout en de suiker in een steelpan. Roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de rijst voorzichtig in een ruime, lage schaal en sprenkel de dressing erover.
  • Schep de rijst voorzichtig om en waaier tijdens het omscheppen. Hierdoor krijgen de korrels een mooie glans. Verwerk de rijst op kamertemperatuur.

Voor de amazu saus:

  • Doe alles in een pot. Breng aan de kook, laat al roerend sudderen tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Voor de temari sushi:

  • Snij de plak zalm in tonijn in repen van 1 cm op 9 cm.
  • Wissel nu de repen met elkaar: 1 reep tonijn, 1 reep zalm, 1 reep tonijn, 1 reep zalm en eindig met 1 reep tonijn. Wikkel dit in een vel nori dat je op een breedte van 9 cm gesneden hebt. Plak dicht met een beetje amazu saus die je gemengd hebt met maïzena.
  • Maak nog een tweede dambordmotief met 1 reep zalm, 1 reep tonijn, 1 reep zalm, 1 reep tonijn en 1 reep zalm. Wikkel dit in een vel nori dat je op een breedte van 9 cm gesneden hebt. Plak dicht met een beetje amazu saus die je gemengd hebt met maïzena.
  • Snijd de dambordmotieven nu door de nori in repen van 1 cm. Wissel 1 reep met zalm aan de uiteinden nu af met 1 reep met tonijn aan de uiteinden. Leg zo 4 repen naast elkaar op een vel plasticfolie.
  • Neem wat afgekoelde sushirijst in je handpalm en druk goed aan tot een balletje.
  • Leg dat balletje op het dambordmotief en draai het uiteinde vast om de vis extra strak om de rijst te vormen. Verwijder de folie en strijk de balletjes in met amazu saus.
  • Werk af met Topp'd. (Je zou ook voor een gecrushte rijstwafel kunnen kiezen bvb. Of voor gepofte quinoa).
Trefwoord kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, sushi, sushirijst, temari sushi, tonijn, zalm