Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker en mix tot een glad beslag met een staafmixer.
Smeer het beslag uit in de mal en bak in de voorverwarmde oven gedurende 6 à 8 min.
Haal de tuile meteen uit de bloemenmal wanneer ze nog warm is en leg ze over een deegrol of wijnfles zodat ze mooi opkrult. Voor de cilinder: rol het koekje vanuit de oven meteen op rond een buisje en laat afkoelen.
Voor de tonkacrème:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
Meng in een kom de eidooiers met de suiker en klop het mengsel tot een luchtige massa ('en ruban').
Zet een grote pan met de room en de geraspte tonkaboon op een matig vuur en zorg dat het mengsel een temperatuur van 40° C bereikt.
Haal de pan van het vuur en giet het eimengsel er langzaam bij.
Zet de pan weer op het vuur en verwarm het mengsel tot 82° C.
Knijp de gelatine uit en roer ze van het vuur door het crèmemengsel.
Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in een spuitzak.
Voor de sorbet van citrusafrikaantjes:
Kook het water met de suiker tot de suiker is opgelost.
Voeg het citroensap en de citrusafrikaantjes toe en mix in een blender of met een staafmixer.
Passeer door een fijne zeef.
Laat het mengsel afkoelen en draai het daarna tot een sorbet in een sorbetière.
Voor de schuimpjes:
Kook de 100 g suiker met 50 g water tot 115° C.
Mix ondertussen de 60 g eiwit met de 20 g suiker.
Giet de kokende suikersiroop op het eiwit en mix, samen met het citroenzuur.
Laat de schuimpjes (rondjes, staafjes) gedurende heel de nacht drogen op 60 à 65° C.
Voor de aardbeiencrémeux:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
Meng in een kom de eidooiers met de suiker en klop het mengsel tot een luchtige massa ('en ruban').
Zet een grote pan met de room op een matig vuur en zorg dat het mengsel een temperatuur van 40° C bereikt.
Haal de pan van het vuur en giet het eimengsel er langzaam bij.
Zet de pan weer op het vuur en verwarm het mengsel tot 82° C.
Knijp de gelatine uit en roer ze van het vuur door het crèmemengsel. Voeg nu ook de aardbeienpuree en het limoensap toe. Mix goed.
Verdeel de crémeux over ringvormige mallen en zet in de diepvries.
Laat een ring ontdooien op het bord voor het serveren.
Voor het aardbeiensap:
Stoom de aardbeien afgedekt met plasticfolie boven een pot met kokend water tot de aardbeien al hun vocht afgeven.
Mix dit vocht met Xantana om het een beetje te dikken.
Voor de olie van vijgenblad:
Mix de vijgenbladen met de olie in de thermoblender op 60° C.
Passeer de olie door een fijne zeef en bewaar in een spuitflesje.
Afwerking:
Laat een ring aardbeiencrémeux ontdooien op het bord.
Schik een cilinder in het midden van de ring en spuit er een toef tonkacrème in.
Leg enkele verse aardbeien in plakjes op de tonkacrème.
Schenk rondom aardbeiensap en druppel hierin de olie van vijgenblad.
Schik een quenelle sorbet naast de aardbeiencrémeux.