Ga terug
Aardbeien, vijgenblad, tonka

Aardbeien, vijgenblad, tonka

Uitdagend recept waar je wel een tijdje zoet mee bent. Maar het is het dubbel en dik waard!
4 van 1 stem
Gang Nagerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor het tuiledeeg (voor de cilinder en bloemen):

  • 100 g boter, gesmolten
  • 100 g eiwit
  • 100 g suiker
  • 70 g bloem

Voor de tonkacrème:

  • 200 g room
  • 50 g eigeel
  • 40 g suiker
  • 1/2 tonkaboon, geraspt
  • 2 g gelatine

Voor de sorbet van citrusafrikaantjes:

  • 225 g water
  • 100 g suiker
  • 125 g citroensap
  • 1/2 doosje citrusafrikaantjes

Voor de schuimpjes:

  • 100 g suiker
  • 50 g water
  • 60 g eiwit
  • 20 g suiker
  • 4 g citroenzuur

Voor de aardbeiencrémeux:

  • 110 g room
  • 40 g eigeel
  • 30 g suiker
  • 1,25 g gelatine
  • 95 g aardbeienpuree
  • 1/4 limoen, het sap

Voor het aardbeiensap:

  • 500 g aardbeien
  • 0,9 g Xantana

Voor de olie van vijgenblad:

  • 5 vijgenbladen
  • 250 g sla-olie

Voor de afwerking:

  • Enkele verse aardbeien
  • Sumak

Instructies
 

Voor het tuiledeeg (voor de cilinder en bloemen):

  • Verwarm de oven voor op 170° C.
  • Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker en mix tot een glad beslag met een staafmixer.
  • Smeer het beslag uit in de mal en bak in de voorverwarmde oven gedurende 6 à 8 min.
  • Haal de tuile meteen uit de bloemenmal wanneer ze nog warm is en leg ze over een deegrol of wijnfles zodat ze mooi opkrult. Voor de cilinder: rol het koekje vanuit de oven meteen op rond een buisje en laat afkoelen.

Voor de tonkacrème:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Meng in een kom de eidooiers met de suiker en klop het mengsel tot een luchtige massa ('en ruban').
  • Zet een grote pan met de room en de geraspte tonkaboon op een matig vuur en zorg dat het mengsel een temperatuur van 40° C bereikt.
  • Haal de pan van het vuur en giet het eimengsel er langzaam bij.
  • Zet de pan weer op het vuur en verwarm het mengsel tot 82° C.
  • Knijp de gelatine uit en roer ze van het vuur door het crèmemengsel.
  • Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in een spuitzak.

Voor de sorbet van citrusafrikaantjes:

  • Kook het water met de suiker tot de suiker is opgelost.
  • Voeg het citroensap en de citrusafrikaantjes toe en mix in een blender of met een staafmixer.
  • Passeer door een fijne zeef.
  • Laat het mengsel afkoelen en draai het daarna tot een sorbet in een sorbetière.

Voor de schuimpjes:

  • Kook de 100 g suiker met 50 g water tot 115° C.
  • Mix ondertussen de 60 g eiwit met de 20 g suiker.
  • Giet de kokende suikersiroop op het eiwit en mix, samen met het citroenzuur.
  • Laat de schuimpjes (rondjes, staafjes) gedurende heel de nacht drogen op 60 à 65° C.

Voor de aardbeiencrémeux:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Meng in een kom de eidooiers met de suiker en klop het mengsel tot een luchtige massa ('en ruban').
  • Zet een grote pan met de room op een matig vuur en zorg dat het mengsel een temperatuur van 40° C bereikt.
  • Haal de pan van het vuur en giet het eimengsel er langzaam bij.
  • Zet de pan weer op het vuur en verwarm het mengsel tot 82° C.
  • Knijp de gelatine uit en roer ze van het vuur door het crèmemengsel. Voeg nu ook de aardbeienpuree en het limoensap toe. Mix goed.
  • Verdeel de crémeux over ringvormige mallen en zet in de diepvries.
  • Laat een ring ontdooien op het bord voor het serveren.

Voor het aardbeiensap:

  • Stoom de aardbeien afgedekt met plasticfolie boven een pot met kokend water tot de aardbeien al hun vocht afgeven.
  • Mix dit vocht met Xantana om het een beetje te dikken.

Voor de olie van vijgenblad:

  • Mix de vijgenbladen met de olie in de thermoblender op 60° C.
  • Passeer de olie door een fijne zeef en bewaar in een spuitflesje.

Afwerking:

  • Laat een ring aardbeiencrémeux ontdooien op het bord.
  • Schik een cilinder in het midden van de ring en spuit er een toef tonkacrème in.
  • Leg enkele verse aardbeien in plakjes op de tonkacrème.
  • Schenk rondom aardbeiensap en druppel hierin de olie van vijgenblad.
  • Schik een quenelle sorbet naast de aardbeiencrémeux.
  • Werk af met schuimpjes waarover je sumak strooit.
  • Schik tot slot nog 2 tuile bloemen op het bord.
  • Serveer meteen.
Trefwoord aardbeien, citroensorbet, citrusafrikaantjes, crémeux, tonka, tonkaboon, tuile, vijgenblad