12kleine tomaatjes(bij mij Yoom® tomaatjes voor de kleur)
1/2citroen,sap en rasp
Peper en zout
Diverse slasoorten, bloemetjes en kruiden(viooltjes, Borage cress,...)
Olijfolie
Instructies
Voor de tomatenbouillon- en gelei:
Blender alle ingrediënten samen fijn, hang op in een schone doek. Vang het lekvocht op en breng op smaak met wat zout.
Je gebruikt 3 dl van deze bouillon.
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Verwarm 1 dl van de tomatenbouillon en los hierin de uitgeknepen gelatine op.
Voeg de overige 2 dl bouillon toe, breng op smaak met zout. Bewaar in de koelkast.
Voor de kaaskrokantjes:
Verwarm de oven voor op 200º C. Rasp de Oranje Keizer.
Schep kleine bergjes van de geraspte kaas met voldoende tussenruimte op een bakplaat met bakpapier. (Ik gebruikte een uitsteekring zodat ik mooie rondjes bekwam).
Bak de kaas ca. 10 min in het midden van de oven. Laat afkoelen en trek de kaaskrokantjes los van het papier.
Voor de zoetzure komkommer:
Kook alle ingrediënten (behalve de komkommer) op.
Snijd de eindjes van de komkommer en schaaf deze met behulp van een snijmachine, dunschiller of mandoline in mooie linten. Snijd de zaadlijsten niet mee.
Doe de komkommerlinten bij de marinade en laat deze afkoelen.
Voor de paprikagelei:
Blender de geroosterde paprika, de knoflook, het tomatensap en de witte wijnazijn helemaal glad. Voeg langzaam de agar toe.
Schenk het mengsel eventueel door een zeef en breng het in een pannetje aan de kook.
Schenk de puree in een ingevet plat bakje en laat opstijven in de koelkast.
Snijd de stijf geworden gelei in mooie blokjes (5 p.p.). Ik gebruikte hiervoor mijn kleinste ronde uitsteker.
Afwerking:
Snijd de tomaatjes rondom in met een puntig scherp mesje. Snijd alleen in het velletje en zo min mogelijk in het vruchtvlees. Laat het kroontje aan het tomaatje zitten.
Breng water met zout in een pannetje aan de kook, dompel de tomaatjes ongeveer 5 sec onder in het kokende water, koel ze direct terug in ijswater. Verwijder het onderste velletje, vouw het bovenste velletje als een 'manchet' omhoog.
Maak het tomatensap aan met citroenrasp en -sap en peper. Laat de tomaatjes hierin marineren.
Serveren:
Verdeel de paprikagelei over een groot bord.
Maak mooie rolletjes van de komkommerlinten en leg ze tussen de gelei.
Verdeel de tomaatjes op speelse wijze over het bord.
Schep de tomatengelei erbij.
Garneer met mooie kruiden, sla, bloemetjes en de kaaskrokantjes.