Ga terug
Popcorn crème brûlée met mais tuile

Popcorn crème brûlée met mais tuile

Gemiddeld niveau: de crème dikken op het vuur kan tricky zijn als je dat nog nooit deed. Een thermometer kan hierbij helpen.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rusttijd: 18 uur
Totale tijd 19 uur 30 minuten
Gang Nagerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Gasbrander
  • 1 Blender
  • 1 Thermometer (facultatief)

Ingrediënten
  

Voor de popcorn crème brûlée :

  • 125 g melk
  • 125 g room
  • 90 g zoete popcorn
  • 50 g suiker
  • 15 g suiker om af te branden
  • 1/2 tl miso
  • 50 g eidooier

Voor de mais tuile:

  • 200 g mais uit blik
  • 25 g Isomalt suiker
  • 15 g glucose poeder
  • 20 g maizena
  • 4 g zout

Voor de dulce de leche saus:

  • 1 blik Karamel van Nestlé
  • 50 ml melk

Voor de afwerking:

  • Vanilleijs
  • Donkere chocoladeganache
  • Eetbare bloemen
  • Cress

Instructies
 

Voor de popcorn crème brûlée :

  • Verwarm de melk en de room tot 60° C en doe de popcorn erin. Laat 1 uur trekken.
  • Meng de eidooiers met de suiker tot een glad mengsel.
  • Duw het melk- en roommengsel door een fijne zeef en meng met de eidooiers*.
  • Roer de miso erdoor en verwarm het mengsel onder voortdurend roeren op middelhoog vuur tot 84° C.
  • Giet het mengsel in een mal of serveerschaal. Zet nu de mal in een ovenschaal op een bakplaat. Vul de ovenschaal met kokend water.
  • Zet de bakplaat in de oven op 100° C en bak gedurende 45 min.
  • Zet de mal in de vriezer en vries minstens 6 uur in. Haal uit de mal en leg bevroren op het bord.
  • Bedek met suiker en karamelliseer de suiker met een gasbrander.

Voor de mais tuile:

  • Verwarm de oven voor op 100° C.
  • Doe alle ingrediënten in een blender en mix super glad.
  • Doe het mengsel in een sauspan en kook het op middelhoog vuur tot het iets is ingedikt.
  • Verdeel het mengsel over een mal en bak gedurende 60 min in de oven.
  • Haal de tuile uit de mal als het deeg nog heet is.

Voor de dulce de leche saus:

  • Meng de dulce de leche met de melk tot je een schenkbare saus bekomt.

Afwerking:

  • Spuit dotjes donkere chocolade ganache op de afgebrande popcorn crème brûlée en leg er een tuile op.
  • Schenk dulce de leche saus in het kuiltje.
  • Werk af met een quenelle vanilleijs, eetbare bloemen en cress.

Notities

*Bij mij had de popcorn de melk en room zo opgeslorpt dat ik het gezeefde mengsel terug moest aanvullen met room tot ik 250 g had.
Trefwoord crème brûlée, mais, popcorn, tuile