Ga terug
Gents hapje

Gents hapje

Gang Borrelhapje
Porties 15 stuks

Ingrediënten
  

Voor de kaasballetjes:

  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 200 ml melk
  • 200 g Gentenaer, grof geraspt
  • 1 snufje muskaatnoot
  • 1 eiwit
  • Paneermeel
  • Frituurolie

Voor het ingelegd mosterdzaad:

  • 55 g mosterdzaad
  • 100 ml water
  • 100 ml azijn
  • 2 el suiker
  • 1 snufje zout

Voor de afwerking:

  • 1 pakje Gandaham
  • Stronkjes witlof

Instructies
 

Voor de kaasballetjes:

  • Smelt de boter in een sauspan. Roer de bloem door de boter. Giet met kleine beetjes tegelijk de melk in de pan en klop alles met een garde tot een glad mengsel. Laat de saus onder voortdurend roeren enkele minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal de pan van de warmtebron en roer de geraspte kaas door de saus. Breng de saus op smaak met peper en nootmuskaat.
  • Giet de saus in een groot diep bord of schaal en laat afkoelen. Snijd het stevig geworden mengsel in blokjes en maak er met behulp van twee lepels balletjes van.
  • Klop in een diep bord het eiwit met 1 el water los. Vul een 2de diep bord met paneermeel.
  • Rol de balletjes eerst door paneermeel, dan door het losgeklopte eiwit en tenslotte nog een keer door paneermeel.
  • Frituur de balletjes in olie van 180° C in enkele minuten lichtbruin en krokant. Bak een paar balletjes tegelijk. Schep ze uit de olie en laat ze even uitlekken op keukenpapier.

Voor het ingelegd mosterdzaad:

  • Zet een steelpannetje op middelhoog tot laag vuur en verwarm daar het water, azijn, zout en suiker in. Zodra de suiker is opgelost, voeg je het mosterdzaad toe.
  • Laat dit nu voor ca. 15 min zachtjes koken. Als het te droog kookt en de zaadjes nog niet de structuur van kaviaar (of kikkerdril) hebben, voeg je nog een klein scheutje azijn en water toe. In totaal laat je dit geheel ca. 10 tot 15 min zachtjes koken voordat je het in een gesteriliseerd potje schept.

Afwerking:

  • Snijd de plakken Gandaham in lange repen en vouw ze samen. Schik de Gandaham op de warme balletjes.
  • Schep een lepeltje ingelegd mosterdzaad op een topje witlof en schik dat op de Gandaham. Serveer meteen.
Trefwoord Gandaham, Gentenaer, ingelegd mosterdzaad, kaas, kaasballetjes, kaaskroketje, Little Cheese Farm, witlof