Ga terug
Donut in croissantvorm

Donut in croissantvorm

Makkelijk recept dat geen kunde, maar alleen wat tijd vergt.
Gang Ontbijt
Keuken Amerikaans
Porties 12 donuts

Ingrediënten
  

Voor het deeg:

  • 250 g lauwe melk
  • 2 g droge gist
  • 100 g suiker
  • 2 grote eieren
  • 500 g broodmeel, plus extra voor het bestuiven
  • 50 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 10 g zout
  • Plantaardige olie, om te bakken

Voor het glazuur:

  • 170 g poedersuiker
  • 30 g gesmolten boter
  • 1 1/2 tl vanille-extract

Voor de banketbakkersroom vulling en topping*:

  • 600 ml melk
  • 4 dooiers
  • 4 el maïzena
  • 200 g suiker
  • 2 vanillestokken
  • 240 ml volle room
  • 150 g suiker

Voor de afwerking:

  • Geroosterde amandelschilfers

Instructies
 

Voor het deeg:

  • Meng melk, droge gist, eieren, suiker en broodmeel en laat 30 min rusten. Tijdens deze periode wordt de bloem volledig gehydrateerd. Dit activeert de glutenontwikkeling.
  • Meng het deeg in je KitchenAid op snelheid 3 gedurende 3-4 min tot alles goed is opgenomen.
  • Voeg zout toe en meng nog een paar minuten. Het deeg moet een bal vormen.
  • Voeg zachte boter toe, verhoog de snelheid en mix 10-15 min tot het deeg samenkomt. Als het deeg niet samenkomt, voeg dan gerust een beetje meer bloem toe (20-40 g).
  • Dek het deeg af en laat het 2-3 uur rijzen op 24-28°C. Strek en vouw het deeg gedurende die tijd 2 keer.
  • Zet het deeg minstens 2 uur in de koelkast of tot de volgende dag.
  • Haal het deeg uit de koelkast, bestrooi het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van ca. 70 x 27 cm en ca. 0,5 cm dun.
  • Snijd driehoeken met een basis van 8,5-9 cm.
  • Rol ze uit als croissants.
  • Laat ze 2 uur rijzen op 24-28°C.
  • Verwarm de olie ca. 30 min voor op 180° C en bak de donuts in 1-2 min aan elke kant goudbruin.
  • Bereid het glazuur door alle ingrediënten tot een gladde massa te mengen.
  • Doop de donuts vervolgens in het glazuur of rol ze gewoon in kristalsuiker.

Voor de banketbakkersroom vulling en topping*:

  • Breng de melk aan de kook en meng in een aparte kom de suiker, maïzena en dooiers.
  • Giet de hete melk over het dooiermengsel en meng onder voortdurend kloppen op een middelhoog vuur tot de custard dikker wordt.
  • Dek af en laat afkoelen.
  • Klop de volle room met de suiker tot zachte pieken.

Afwerking

  • Meng de custard en de slagroom en vul er de donuts mee. Ik spoot er dus ook nog bovenop en werkte af met geroosterde amandelschilfers.

Notities

*In het oorspronkelijke recept werd slechts de helft van de ingrediënten voor de banketbakkersroom gebruikt, maar doordat ik er ook op de "donuts/croissants" spoot, kwam ik banketbakkersroom tekort. Dus heb ik het recept voor jullie verdubbeld.
Trefwoord amandelschilfers, banketbakkersroom, crème patissière, croissant, donut, glazuur, vanille