Ga terug
Aardbeien tartelettes met basilicum

Aardbeien tartelettes met basilicum

Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd: 3 uur
Totale tijd 5 uur 40 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid
  • 6 taartringen en paletvormen*

Ingrediënten
  

Voor het suikerdeeg:

  • 60 g boter
  • 45 g poedersuiker
  • 15 g amandelpoeder
  • 30 g ei
  • 1 snufje fleur de sel
  • 120 g bloem
  • 1 tl actieve koolstof

Voor de dorure:

  • 1 eidooier
  • 5 g room
  • Voldoende actieve koolstof

Voor het aardbeienkonfijt met basilicum:

  • 200 g aardbeienpuree
  • 10 g citroensap
  • 40 g suiker
  • 4 g pectine NH*
  • 10 g basilicumblaadjes

Voor de lichte basilicumcrème:

  • 154 g volle melk
  • 39 g eidooier
  • 30 g fijne suiker
  • 12 g maizena
  • 6 g basilicum

Voor de amandelcrème:

  • 55 g zachte boter
  • 55 g fijne suiker
  • 55 g amandelpoeder
  • 55 g ei
  • Voldoende actieve koolstof (facultatief)
  • Voldoende aardbeien

Voor de afwerking:

  • Voldoende aardbeien
  • Voldoende neutrale afdekgelei
  • Voldoende basilicum topjes

Instructies
 

Voor het suikerdeeg:

  • Klop in de kom van een staande mixer uitgerust met de K-klopper de zachte boter romig met de poedersuiker en het amandelpoeder.
  • Voeg het ei toe en meng opnieuw.
  • Voeg de bloem, de koolstof en het zout toe aan de bereiding.
  • Wanneer je een homogeen deeg bekomt, rol je het 2 mm dik uit tussen 2 vellen bakpapier. Laat 1 uur rusten in de diepvries.
  • Hierna beboter je 6 taartringen van 7 cm in en breng het deeg hierin aan.
  • Zet terug in de diepvries gedurende 1 uur of heel de nacht in de koelkast.

Voor het aardbeienkonfijt met basilicum:

  • Warm de aardbeienpuree op met het citroensap.
  • Meng de suiker en de pectine NH.
  • Wanneer de aardbeienpuree begint te koken, voeg je de suiker met de pectine toe.
  • Meng en breng terug aan de kook gedurende 1 à 2 min.
  • Voeg de fijngehakte basilicumblaadjes toe.
  • Giet het konfijt in 6 paletvormen van 7 cm diameter en zet minstens 3 uur in de diepvries.

Voor de lichte basilicumcrème:

  • Warm de melk op met de basilicumblaadjes.
  • Meng de eidooiers met de suiker en de maizena.
  • Wanneer de melk kookt, mix je hem met de basilicum en passeer je de melk door een zeef op de dooiers.
  • Doe alles terug in de kookpot en breng aan de kook, terwijl je constant roert.
  • Klop gedurende 2 - 3 min vanaf het kookpunt.
  • Dek af met plasticfolie en zet in de koelkast.

Voor de amandelcrème:

  • Meng de zachte boter met de suiker. Voeg het amandelpoeder toe, de koolstof en tot slot het ei.
  • Klop de crème vooral niet op, want hierdoor zou die tijdens het bakken beginnen rijzen.
  • Bewaar in de koeling tot gebruik.

Voor de taartbodem:

  • Schuif de taartbodems in de voorverwarmde oven op 160° C gedurende 10 min.
  • Verwijder meteen de taartring en laat afkoelen.
  • Strijk rondom in met een penseel met dorure (dooier en room gemengd met koolstof).
  • Verdeel de amandelcrème tot 1/3 hoog. Schik er enkele plakjes aardbei op en schuif nog 15 min in de oven.
  • Laat volledig afkoelen voor je de tartelettes afwerkt.

Afwerking:

  • Lepel de lichte basilicumcrème op de amandelcrème.
  • Verwarm de neutrale afdekgelei en strijk de paletvormen met konfijt ermee in.
  • Plaats de paletvormen op de taartbodems met een paletmes.
  • Schik er harmonieus wat aardbeien en plukjes basilicum op.
  • Laat in de koelkast ontdooien tot gebruik.

Notities

* Ik gebruikte de Kit Tarte Ring Klassik Ø70 mm van Silikomart Professional.
* De pectine die je moet gebruiken voor dit recept is de pectine NH (niet te verwarren met de pectine jaune, zoals ik deed: mijn paletten zwommen weg).
Trefwoord aardbeien, basilicum, tarteletje, tartelette, tartelettes