Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Notities
Kleiner
Normaal
Groter
Aardbeien tartelettes met basilicum
Recept afdrukken
Pin recept
Voorbereidingstijd
2
uur
uur
Bereidingstijd
40
minuten
min
Rusttijd:
3
uur
uur
Totale tijd
5
uur
uur
40
minuten
min
Gang
Nagerecht
Keuken
Frans
Porties
6
personen
Equipment
1 staande mixer
type KitchenAid
6 taartringen en paletvormen*
Ingrediënten
Voor het suikerdeeg:
60
g
boter
45
g
poedersuiker
15
g
amandelpoeder
30
g
ei
1
snufje
fleur de sel
120
g
bloem
1
tl
actieve koolstof
Voor de dorure:
1
eidooier
5
g
room
Voldoende actieve koolstof
Voor het aardbeienkonfijt met basilicum:
200
g
aardbeienpuree
10
g
citroensap
40
g
suiker
4
g
pectine NH*
10
g
basilicumblaadjes
Voor de lichte basilicumcrème:
154
g
volle melk
39
g
eidooier
30
g
fijne suiker
12
g
maizena
6
g
basilicum
Voor de amandelcrème:
55
g
zachte boter
55
g
fijne suiker
55
g
amandelpoeder
55
g
ei
Voldoende actieve koolstof
(facultatief)
Voldoende aardbeien
Voor de afwerking:
Voldoende aardbeien
Voldoende neutrale afdekgelei
Voldoende basilicum topjes
Instructies
Voor het suikerdeeg:
Klop in de kom van een staande mixer uitgerust met de K-klopper de zachte boter romig met de poedersuiker en het amandelpoeder.
Voeg het ei toe en meng opnieuw.
Voeg de bloem, de koolstof en het zout toe aan de bereiding.
Wanneer je een homogeen deeg bekomt, rol je het 2 mm dik uit tussen 2 vellen bakpapier. Laat 1 uur rusten in de diepvries.
Hierna beboter je 6 taartringen van 7 cm in en breng het deeg hierin aan.
Zet terug in de diepvries gedurende 1 uur of heel de nacht in de koelkast.
Voor het aardbeienkonfijt met basilicum:
Warm de aardbeienpuree op met het citroensap.
Meng de suiker en de pectine NH.
Wanneer de aardbeienpuree begint te koken, voeg je de suiker met de pectine toe.
Meng en breng terug aan de kook gedurende 1 à 2 min.
Voeg de fijngehakte basilicumblaadjes toe.
Giet het konfijt in 6 paletvormen van 7 cm diameter en zet minstens 3 uur in de diepvries.
Voor de lichte basilicumcrème:
Warm de melk op met de basilicumblaadjes.
Meng de eidooiers met de suiker en de maizena.
Wanneer de melk kookt, mix je hem met de basilicum en passeer je de melk door een zeef op de dooiers.
Doe alles terug in de kookpot en breng aan de kook, terwijl je constant roert.
Klop gedurende 2 - 3 min vanaf het kookpunt.
Dek af met plasticfolie en zet in de koelkast.
Voor de amandelcrème:
Meng de zachte boter met de suiker. Voeg het amandelpoeder toe, de koolstof en tot slot het ei.
Klop de crème vooral niet op, want hierdoor zou die tijdens het bakken beginnen rijzen.
Bewaar in de koeling tot gebruik.
Voor de taartbodem:
Schuif de taartbodems in de voorverwarmde oven op 160° C gedurende 10 min.
Verwijder meteen de taartring en laat afkoelen.
Strijk rondom in met een penseel met dorure (dooier en room gemengd met koolstof).
Verdeel de amandelcrème tot 1/3 hoog. Schik er enkele plakjes aardbei op en schuif nog 15 min in de oven.
Laat volledig afkoelen voor je de tartelettes afwerkt.
Afwerking:
Lepel de lichte basilicumcrème op de amandelcrème.
Verwarm de neutrale afdekgelei en strijk de paletvormen met konfijt ermee in.
Plaats de paletvormen op de taartbodems met een paletmes.
Schik er harmonieus wat aardbeien en plukjes basilicum op.
Laat in de koelkast ontdooien tot gebruik.
Notities
* Ik gebruikte de
Kit Tarte Ring Klassik Ø70 mm van Silikomart Professional
.
* De pectine die je moet gebruiken voor dit recept is de
pectine NH
(niet te verwarren met de pectine jaune, zoals ik deed: mijn paletten zwommen weg).
Trefwoord
aardbeien, basilicum, tarteletje, tartelette, tartelettes