Ga terug
Frambozentaartje met salie

Frambozentaartje met salie

Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd: 6 uur
Totale tijd 7 uur 15 minuten
Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid

Ingrediënten
  

Voor de chocoladeganache met frambozensmaak:

  • 170 g chocolade met frambozensmaak
  • 1 blaadje gelatine (3,2 g/blaadje)
  • 110 g volle room (1)
  • 10 g glucose
  • 300 g volle room (2)

Voor de bodem:

  • 150 g boter, zacht
  • 100 g poedersuiker
  • 30 g amandelpoeder
  • 60 g ei
  • 1 snufje zout
  • 250 g bloem

Voor de gekaramelliseerde hazelnoten:

  • 15 g water
  • 30 g suiker
  • 125 g hazelnoten

Voor de afwerking:

  • 300 g frambozen
  • Honing
  • Salieblaadjes

Instructies
 

Voor de chocoladeganache met frambozensmaak:

  • Laat de chocolade smelten au bain-marie.
  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Verwarm de room (1) met de glucose en giet die vervolgens op de chocolade. Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe en meng met de klopper.
  • Voeg tot slot de goed koude room (2) toe en zet minstens 6 uur in de koelkast, afgedekt met plasticfolie.

Voor de bodem:

  • Klop de zachte boter romig met de suiker.
  • Voeg achtereenvolgens het amandelpoeder, het losgeklopte ei, het zout en de bloem toe.
  • Meng tot een homogeen deeg, wrijf 1 maal goed uit op je werkblad met de palm van je handen verpak in plasticfolie.
  • Bewaar minstens 2 uur in de koelkast.
  • Rol het deeg 3 mm dik uit en bekleed er een taartring mee van 20 cm diameter.
  • Zet 30 min terug in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 160° C.
  • Schuif de taartbodem in de voorverwarmde oven bak de bodem blind gedurende 12 à 15 min.
  • Het deeg moet bruin kleuren.

Voor de gekaramelliseerde hazelnoten:

  • Verwarm het water en de suiker tot 130° C.
  • Voeg de hazelnoten toe en meng constant. De hazelnoten gaan eerst een zanderig laagje krijgen, waarna ze gaan karamelliseren.
  • Stort de hazelnoten op een bakmatje, waarbij je ze losmaakt van elkaar.

Afwerking:

  • Klop de koude ganache met frambozensmaak op tot een spuitbare textuur.
  • Snijd de helft van de frambozen in twee.
  • Verwarm de honing lichtjes en sprenkel over de hele frambozen voor een pareleffect.
  • Spuit toefjes ganache op de afgekoelde taartbodem met een gladde spuitmond.
  • Wissel de halve frambozen af met de hele frambozen.
  • Werk af met gekaramelliseerde hazelnoten en salieblaadjes. Die zijn trouwens niet enkel voor de decoratie, ze geven ook een frisse smaak. Dit werkt trouwens ook met basilicum.
Trefwoord chocolade, chocolade met frambozensmaak, chocoladeganache, frambozen, ganache, salie