Ga terug
Zeeduivel met bereidingen van gerookt spek, koolrabi en radijs

Zeeduivel met bereidingen van gerookt spek, koolrabi en radijs

Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Espumafles
  • 1 snijmachine of mandoline

Ingrediënten
  

Voor de zeeduivel in gerookt spek:

  • 400 g zeeduivel
  • 16 plakken gerookt spek
  • 16 g olie
  • 24 g boter
  • Peper en zout, naar smaak

Voor het schuim van gerookt spek:

  • 150 g gerookt spek
  • 1/4 ui, gesnipperd
  • 1 teentje look, fijngehakt
  • 2 g tijm
  • 90 ml Jack Daniel's
  • 150 ml kalfsfond
  • 100 ml melk
  • 150 ml volle room
  • 7 zwarte peperkorrels
  • Peper en zout, naar smaak

Voor de 'ravioli' van koolrabi:

  • 1 koolrabi
  • 35 g olijfolie
  • 2,5 g citroentijm
  • 125 g ricotta
  • 1/2 citroen, het sap
  • Zout, naar smaak

Voor de geglaceerde radijs:

  • 100 g (punt)radijzen
  • 25 ml kippenbouillon
  • 12 g boter
  • Peper en zout, naar smaak

Voor de geroosterde prei-as:

  • 1 prei

Voor het gestoofd koolrabiblad*:

  • 60 g jonge koolrabibladeren
  • 10 ml wittewijnazijn
  • 30 ml water
  • 40 g boter
  • Zout, naar smaak

Voor de gezouten koolrabilinten:

  • 1 koolrabi
  • 1,8 g zout

Instructies
 

Voor de zeeduivel in gerookt spek:

  • Snijd de zeeduivel in porties van 100 g.
  • Rol de porties zeeduivel strak in het gerookt spek.
  • Bak aan in olie op hoog vuur tot ze goudbruin zijn.
  • Arroseer vervolgens met de boter tot de zeeduivel gaar is.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Voor het schuim van gerookt spek:

  • Snijd het gerookt spek in stukken en bak het goudbruin uit in een droge pan.
  • Voeg de ui, knoflook en tijm toe en fruit mee tot deze volledig glazig zijn.
  • Blus af met de Jack Daniel's bourbon en kook helemaal in.
  • Voeg de kalfsfond toe en kook voor de helft in.
  • Voeg de melk, slagroom en zwarte peper toe en dek de pan af.
  • Haal van de warmtebron en laat 30 min trekken.
  • Zeef de basis met een fijne zeef en breng hoog op smaak met zout en peper.
  • Giet in een sifon van een liter en voorzie van 2 slagroompatronen.
  • Houd au bain-marie warm en serveer op ca. 60° C.

Voor de 'ravioli' van koolrabi:

  • Verwarm een pannetje met olijfolie en citroentijm tot 80° C. 
  • Haal het van het vuur af, laat het intrekken en afkoelen.
  • Zeef de citroentijm-olie.
  • Snijd de koolrabi met een snijmachine in flinterdunne plakken.
  • Breng de ricotta op smaak met de citroentijm-olie, citroensap en zout. 
  • Doe de op smaak gebrachte ricotta in een spuitzak.
  • Spuit op de koolrabiplakken een beetje ricotta en vouw ze in drieën dicht.
  • Serveer koud of licht verwarmd.

Voor de geglaceerde radijs:

  • Maak de radijsjes schoon en laat een stukje van de steel zitten.
  • Stoof de radijsjes in de kippenbouillon en boter.
  • Kook het vocht in en glaceer de radijsjes, zoals bij klassieke worteltjes. Zorg dat er een glanzend laagje om alle radijsjes zit.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Voor de geroosterde prei-as:

  • Rooster de prei op 180° C tot die zwart is.
  • Verlaag de temperatuur van de oven tot 65° C en laat een nacht drogen.
  • Haal de prei uit de oven en laat afkoelen.
  • Maal de prei fijn in een keukenmachine en haal door een zeef.
  • Bewaar op een donkere koele plek.

Voor het gestoofd koolrabiblad*:

  • Was de koolrabibladeren in ruim koud water.
  • Snijd de dikke steeltjes in de lengte over de helft.
  • Breng het water met de wittewijnazijn aan de kook.
  • Voeg het koolrabiblad en de boter toe.
  • Stoof tot deze bladeren mooi zacht zijn.
  • Breng op smaak met zout.

Voor de gezouten koolrabilinten:

  • Snijd dunne linten van de koolrabi met behulp van een groentesnijder.
  • Zout deze lichtjes en laat 15 min inwerken in een mengkom. Het vocht zal aan de koolrabi worden onttrokken. 
  • Maak een strakke stapel van de linten en vacumeer met het vocht. 
  • Laat minimaal 20 min intrekken.
  • Laat de linten uitlekken voor gebruik.

Afwerking:

  • Dresseer alle componenten zoals op de foto of naar eigen fantasie. Serveer met een frisse rosé uit de Provence of Valtènesi.

Notities

*Bij gebrek aan koolrabiblad gebruikte ik spinazie.
Trefwoord espuma, gerookt spek, koolrabi, radijs, schuim, spek, zeeduivel