Ga terug
Bietencilinders met geitenkaasvulling

Bietencilinders met geitenkaasvulling

Gang Borrelhapje

Equipment

  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de bietencilinders:

  • 100 g gegaarde rode biet, gepureerd
  • 100 ml rode bietensap
  • 50 g tapioca parels
  • 1 snufje zout

Voor de geitenkaasvullling:

  • Geitenkaas
  • 1 gare rode biet, in brunoise
  • 1 scheutje room
  • 1 takje tijm
  • Zout
  • Zwarte peper

Voor de afwerking:

  • Olie om te frituren
  • Eetbare bloemen en/of kruiden

Instructies
 

Voor de bietencilinders:

  • Kook de tapioca parels in een ruime hoeveelheid kokend water tot ze zacht en transparant zijn.
  • Schep ze in een blender, samen met het bietensap en de gare biet, in blokjes. Mix op volle toeren gedurende 5 min.
  • Giet de dikvloeibare massa uit op een vel bakpapier en smeer dun uit.
  • Leg het bakpapier in een voedseldroger of in een oven op 50° à 60° C en laat drogen. Bij mij duurde dat 2 uur in mijn voedseldroger op de hoogste stand. De rode biet moet droog genoeg zijn om er mooie rechthoeken te kunnen van snijden, maar ook nog niet té droog, want dan lukt dat niet meer en breekt het vel. 1 rechthoek meet ongeveer 4 à 5 cm x 10 cm.
  • Leg de rechthoeken nog even terug in de oven of voedseldroger en laat volledig drogen.
  • Dompel de droge rodebietvellen in de voorverwarmde olie in een pannetje op 160° C.
  • Rol het rechthoekje meteen rond een cilinder en druk stevig aan. De cilinder wordt meteen hard, wanneer hij afkoelt.

Voor de geitenkaasvullling:

  • Klop de geitenkaas met een klopper los met een scheutje room. Houd 1/5 van het mengsel apart voor de afwerking. Doe in een spuitflesje of -zak.
  • Meng 4/5 van de geitenkaas met de rode biet in brunoise, fijngehakte tijmblaadjes en versgemalen zwarte peper. Schep in een spuitzak.

Afwerking:

  • Vul de bietencilinders met geitenkaasvulling.
  • Spuit op elk rolletje 3 toefjes geitenkaasvulling en werk af met een eetbare bloemetje, nasturtium en een krokant afsnijdsel van de gedroogde rode biet.
Trefwoord bietencilinder, cilinder, geitenkaas, geitenkaasvulling, kerst, kersthapje, kerstmenu, kerstmenu 2023, rode biet, tapioca, tijm