Ga terug
Asperges met waterkerssoep en gerookte paling

Asperges met waterkerssoep en gerookte paling

Gang Soep
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

Voor de asperges:

  • 16 witte asperges
  • Fijngesneden bieslook
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Voor de waterkerssoep:

  • 2 bosjes waterkers
  • 100 g ui, fijngesnipperd
  • 125 g bleekselderij, fijngesneden
  • 80 g wit van prei, fijngesneden
  • 250 g bintjes, geschild en in stukken gesneden
  • 300 g groentebouillon
  • 150 g gespoelde spinazie

Voor de broodkorstjes:

  • 3 sneden toastbrood, in croutons gesneden
  • 40 g boter

Voor de afwerking:

  • 200 g gerookte paling, in balkjes gesneden
  • Enkele blaadjes postelein (ik gebruikte Oost-Indische kers)
  • Mascarpone

Instructies
 

Voor de asperges:

  • Schil de asperges en snijd 2-3 cm af aan de onderzijde.
  • Kook 2 liter water met het zout, de aspergeschillen en de restdelen.
  • Verwijder de aspergeschillen en de restdelen, breng het water weer aan de kook.
  • Voeg de asperges toe. Wanneer het water opnieuw kookt, haal je de pan van het vuur.
  • Laat de asperges in het hete water afkoelen tot gebruik.
  • Snij ze fijn en vermeng met olijfolie, peper, zout en fijngesneden bieslook.

Voor de waterkerssoep:

  • Snij de stelen van de waterkers en hou ze apart.
  • Stoof de ui en prei aan (zonder te kleuren) in bruisende boter, voeg selder, aardappelen en de waterkersstelen toe.
  • Bevochtig met de groentebouillon en kook 15 min.
  • Voeg de laatste 5 min de spinazie en waterkers toe.
  • Mix heel fijn en breng op smaak met peper en zout.

Voor de broodkorstjes:

  • Bak de croutons goudgeel in de boter en breng op smaak met peper en zout.

Afwerking:

  • Schik de asperges rond een ring op een koud bord.
  • Werk de cirkel af met paling, blaadjes postelein en enkele broodkorstjes.
  • Lepel de (warme of koude) soep in het midden.
  • Ik spoot ook nog toefjes mascarpone, gekruid met peper en zout en losser gemaakt met wat room, op de rand.
Trefwoord asperges, gerookte paling, waterkers, waterkerssoep, witte asperges