Ga terug
Gekruide lamsrack, met spinazie-aardappelen en tomatensaus

Gekruide lamsrack, met spinazie-aardappelen en tomatensaus

Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 12 minuten
Rusttijd: 3 uur
Totale tijd 4 uur 12 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 8 lamsracks met 2 ribbetjes
  • Plantaardige olie

Voor de marinade:

  • 1 el knoflook, geplet
  • 1 el gember, fijngehakt
  • 1/2 rode peper, ontpit en zeer fijn gesneden
  • 1/4 citroen, geperst
  • 1 tl garam masala
  • Zout

Voor de kruidenkorst:

  • 1 el komijnzaad
  • 4 groene kardemompeulen
  • 1 gedroogd Spaans pepertje (ik gebruikte chilivlokken)
  • 1/2 el korianderzaad
  • 1 el sesamzaad
  • 2 el korianderstelen, fijngehakt
  • 1 el basilicumstelen, fijngehakt
  • 4 el ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 2 el paneermeel

Voor de roergebakken spinazie-aardappelen:

  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
  • 1 el plantaardige olie
  • 2 el ongezouten boter
  • 1 tl knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gember, fijngehakt
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 500 g babyspinazieblaadjes
  • 1/2 tl garam masala
  • Zout

Voor de afwerking:

  • 1 bokaaltje Think Tomato tomatensaus
  • 4 soepstengels

Instructies
 

Voor de marinade:

  • Begin voor de lamsracks met het wegsnijden van het vet. Meng voor de marinade het citroensap, de gember, rode chilipeper, garam masala en knoflook door elkaar. Masseer de marinade voorzichtig op het lamsrack en zet het 3 uur opzij.

Voor de kruidenkorst:

  • Rooster alle specerijen voor de kruidenkorst in een droge koekenpan op een matig vuur tot ze een tint donkerder worden, onder voortdurend roeren of schudden. Maak ze grof in een kruidenmolen, koffiemolen of met een stamper en vijzel.
  • Meng ze met de koriander- en basilicumstelen en voeg de zachte boter toe. Klop het mengsel samen en meng er voorzichtig het broodkruim door. Schep de kruidenkorst op een stuk vetvrij papier en spreid het uit met een spatel.
  • Steek met de punt van een mes 4 vierkantjes uit die groot genoeg zijn om de vleeskant van elk lamsrack te bedekken en zet ze in de koelkast om uit te harden.

Voor de roergebakken spinazie-aardappelen:

  • Kook voor de roergebakken spinazie-aardappelen de aardappelen in gezouten water tot ze zacht zijn en giet ze af. Verhit ondertussen de plantaardige olie en boter in een koekenpan, voeg de gehakte knoflook, gember en sjalot toe en bak tot ze zacht worden maar niet kleuren.
  • Voeg de spinazie, garam masala en het zout toe en bak tot de spinazie gaar is. Voeg als laatste de gekookte aardappelblokjes toe en schep ze door de spinazie.

Afwerking:

  • Verhit wat plantaardige olie in een grote, zware koekenpan, voeg de gemarineerde lamsracks toe en bak ze op hoog vuur tot de buitenkant goed dichtgeschroeid is.
  • Breng ze over op een bakplaat en leg de kruidenkorst op elk rack. Zet in een voorverwarmde oven op 190° C en braad 11-12 min, tot ze medium rare zijn. Haal ze eruit en laat een paar minuten rusten voor het opdienen.
  • Om op te dienen: schep de spinazie in het midden van 4 grote pastaborden en giet de opgewarmde tomatensaus eromheen. Leg het lamsvlees op de spinazie.
  • Werk af met een soepstengel (volgens je eigen fantasie 😅).
Trefwoord bladspinazie, lamsrack, spinazie, tomatensaus