Ga terug
Tourbillon met frambozen

Tourbillon met frambozen

4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Voor de Weense biscuit:

  • 4 eieren
  • 100 g suiker
  • 50 g bloem
  • 30 g pistaches, fijngehakt
  • Neutrale olie

Voor de mousseline crème:

  • 4 eidooiers
  • 40 g koude boter
  • 20 g zachte boter
  • 50 cl melk
  • 80 g suiker
  • 50 g maizena
  • 1 vanillestok

Voor het frambozenkonfijt:

  • 350 g frambozen
  • 65 g fijne suiker
  • 1 el citroensap
  • 8 g pectine NH

Voor de siroop:

  • 50 g suiker
  • 4 el crème de framboise* (in de rayon van de likeuren)

Voor de afwerking:

  • 30 g frambozen
  • 15 g pistaches, fijngehakt
  • Enkele muntblaadjes

Instructies
 

Voor de Weense biscuit:

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Klop 2 eieren op met 2 eidooiers en 50 g suiker.
  • Spatel er de bloem onder.
  • Klop de 2 eiwitten tot sneeuw, waarbij je in 3 keer 50 g suiker toevoegt.
  • Spatel de eiwitsneeuw in 3 keer onder de eerste mengeling.
  • Smeer het deeg uit tot een rechthoekige plak van 27 x 37 cm op een bakplaat, bekleed met bakpapier ingesmeerd met olie.
  • Strijk glad met een spatel.
  • Bestrooi met de fijngehakte pistaches en zet in de voorverwarmde oven gedurende 10 à 12 min.
  • Laat afkoelen.

Voor de crème mousseline:

  • Breng in een kookpot de melk met de middendoor gesneden en geschraapte vanillestok aan de kook.
  • Klop de eidooiers gedurende 3 minuten met de suiker.
  • Voeg de maizena toe en schenk er de warme melk bij.
  • Klop los en doe alles terug in de kookpot.
  • Laat de crème dikken op het vuur, terwijl je constant roert.
  • Voeg van het vuur de koude boter, in dobbelsteentjes, toe.
  • Dek af met plasticfolie waarbij de plasticfolie de crème raakt en zet in de koelkast. Laat volledig afkoelen.
  • Klop 20 g zachte boter met een handmixer tot je een romige textuur bekomt.
  • Voeg in meerdere keren de crème mousseline toe.
  • Klop gedurende 1 min.

Voor het frambozenkonfijt:

  • Verwarm de frambozen met 50 g suiker en het citroensap op middelhoog vuur.
  • Meng de pectine met de rest van de suiker.
  • Doe de pectine bij de zachte frambozen en breng aan de kook gedurende 1 min.
  • Dek af met plasticfolie en zet in de koelkast.

Voor de siroop:

  • Breng 9 cl water aan de kook met de suiker. Laat koken gedurende 3 min.
  • Schenk er de crème de framboise bij en meng.

Afwerking:

  • Meng het konfijt stevig om het los te maken.
  • Keer de biscuit om op een bakplaat en verwijder het bakpapier.
  • Snijd de randen bij.
  • Besprenkel de biscuit met de koude siroop en bedek met het konfijt.
  • Schep 3 el mousseline crème in een spuitzak met gladde spuitmond en smeer de rest van de mousseline uit op het konfijt.
  • Zet gedurende 30 min in de koelkast.
  • Snijd stroken van 4 cm breed.
  • Rol de eerste strook op zichzelf en schik ze in het midden van het bord.
  • Werk de spiraal verder af met de andere stroken
  • Versier de tourbillon met toefjes mousseline crème, frambozen, pistaches en muntblaadjes.

Notities

*Ik had geen crème de framboise en gebruikte crème de cassis in de plaats.
Trefwoord biscuit, crème patissière, frambozen, mousseline, munt, pistaches, vanille, Weense biscuit