Ga terug
Valentijnstaartje

Valentijnstaartje

Voorbereidingstijd 2 uur
Rusttijd 2 dagen
Totale tijd 2 dagen 2 uur
Gang Nagerecht
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 Staande mixer (type KitchenAid)
  • 1 Precisieweegschaal

Ingrediënten
  

Voor het aardbeienkonfijt:

  • 150 g aardbeienpuree
  • 3 g pectine
  • 30 g fijne suiker

Voor de bananenvulling:

  • 100 g bananenpuree
  • 30 g suiker
  • 10 g citroensap
  • 3 g gelatinepoeder + 18 g water

Voor de aardbeienbiscuit:

  • 45 g eiwit
  • 40 g suiker
  • 35 g amandelpoeder
  • 20 g bloem
  • 10 g poedersuiker
  • 35 g aardbeienpuree

Voor het krokante laagje:

  • 40 g witte chocolade
  • 30 g crêpes dentelles
  • 10 g neutrale olie

Voor de witte chocolademousse:

  • 140 g witte chocolade
  • 110 g melk
  • 4 g gelatinepoeder + 24 g water
  • 225 g room (mintens 35% vet)

Voor de vlinders:

  • 35 g honing
  • 30 g boter
  • 35 g bloem
  • 35 g eiwit

Voor de afwerking:

  • Eetbare rode rozen
  • Rode velvetspray

Instructies
 

Voor het aardbeienkonfijt:

  • Meng de suiker en de pectine in een klein kommetje.
  • Warm de puree op in een kookpot.
  • Giet het suiker-pectine mengsel erbij wanneer de puree 40° C warm is en breng aan de kook, terwijl je constant roert (minimum 85° C).
  • Haal de pot van het vuur en schenk de bereiding in de Amore mal.
  • Laat opstijven in de diepvries gedurende minimum 6 uur.

Voor de bananenvulling:

  • Week het gelatinepoeder in het koud water gedurende 15 min.
  • Breng de bananenpuree, de suiker en het citroensap aan de kook in een kookpot.
  • Haal de pot van het vuur en meng er de gelatine onder.
  • Schenk de bananenvulling op het aardbeienkonfijt in de Amore mal.
  • Laat rusten in de diepvries.

Voor de aardbeienbiscuit:

  • Verwarm de oven voor op 170° C.
  • Klop de eiwitten op en voeg de suiker in 2 keer toe om een meringue te bekomen.
  • Giet er het gezeefde amandelpoeder, de gezeefde bloem en poedersuiker bij en meng voorzichtig met een spatel.
  • Voeg de aardbeienpuree toe en meng.
  • Schep het beslag in een spuitzak en spuit het op een bakplaat bekleed met bakpapier in een cirkel van ca. 15 cm diameter.
  • Bak tot een biscuit gedurende 12 min en laat afkoelen.
  • Steek uit met de uitsteekring die meegeleverd wordt met de Amore mal.

Voor het krokante laagje:

  • Smelt de chocolade in de microgolf.
  • Giet er de olie bij en meng.
  • Verkruimel de crêpes dentelles en meng onder de chocolade.
  • Smeer met behulp van een spatel een egaal laagje op de aardbeienbiscuit.
  • Laat rusten in de diepvries.

Voor de witte chocolademousse:

  • Week het gelatinepoeder in het koud water gedurende 15 min.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Verwarm de melk gedurende 45 sec in de microgolf en los er vervolgens de gelatine in op. Meng goed.
  • Giet de melk in 2 keer op de gesmolten chocolade en meng goed.
  • Laat afkoelen tot 30° C.
  • Klop ondertussen de room op tot slagroom.
  • Giet de chocolade in 3 keer op de slagroom en spatel hem er voorzichtig onder met een opwaartse beweging.

Montage

  • Bekleed de hartvormige taartring met rhodoid folie.
  • Schenk de chocolademousse in de taartring.
  • Haal de aardbeien- en bananenvulling uit de diepvries en duw die in de mousse.
  • Strijk het oppervlak glad en laat minstens 24 uur rusten in de diepvries.
  • Ontvorm en spuit er meteen een laagje rode Velvetspray over.
  • Werk af met de vlinders en rode rozen.

Voor de vlinders:

  • Neem de boter en meng die snel onder de bloem tot je een zanderige mengeling bekomt.
  • Voeg het eiwit en de honing toe en meng met een spatel tot een homogeen beslag.
  • Doe het beslag in de vlindermal en verwijder het overtollige beslag met een spatel.
  • Bak de vlinders in de voorverwarmde oven op 180° C gedurende 7 min.
  • Haal de vlinders uit de mal en laat ze afkoelen.
Trefwoord aardbeien, banaan, bananenpuree, rozen, Valentijn, Valentijnsmenu, Valentijnsmenu 2023, witte chocolade, witte chocolademousse