Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Kleiner
Normaal
Groter
Galetten met vanille boterroom
Recept afdrukken
Pin recept
Gang
Nagerecht
Keuken
Frans
Porties
10
galetten
Equipment
1 Wafelijzer met kleine ruitjes
Ingrediënten
Voor de galetten:
100
g
bloem
35
g
ongezouten boter,
op kamertemperatuur
30
g
poedersuiker
20
g
ei
15
g
verse melk
20
g
gist
2
g
zout
Voor de vanille boterroom:
75
g
fijne griessuiker
125
g
zachte boter
1
ei
1/2
vanillestok
Afwerking:
Poedersuiker
Instructies
Voor de galetten:
Verkruimel de gist in een kom. Voeg er de bloem, de melk, de suiker, het zout, het ei en 20 g boter aan toe. Meng tot een egaal deeg.
Kneed het deeg 5 min op de werktafel.
Meng er daarna nog 15 g boter onder.
Weeg 10 porties van 20 g af en maak ze rond of lang, naargelang het gewenste wafeltje.
Laat de porties een uurtje rusten en bak ze daarna ca. 30 sec in het warme ijzer. Druk het wafelijzer goed aan.
Snijd de wafeltjes onmiddellijk doormidden (let op: warm!) en laat de helften afkoelen.
Voor de vanille boterroom:
Maak de blokjes boter glad met een spatel.
Klop het hele ei met de suiker in een steelpan au bain-marie tot een ruban.
Voeg nu het merg van de 1/2 vanillestok toe, plaats de pan in een bak met koud water en roer tot de ruban is afgekoeld.
Roer nu de ruban geleidelijk onder de boter. Klaar!
Afwerking:
Smeer de boterroom tussen de wafeltjes of beter nog, schep hem in een spuitzak en spuit een dikke laag tussen de wafeltjes.
Werk de wafeltjes af met een laagje poedersuiker.
Smullen!
Trefwoord
botercrème, boterroom, galetten, galettes, vanille