Ga terug
Galetten met vanille boterroom

Galetten met vanille boterroom

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 10 galetten

Equipment

  • 1 Wafelijzer met kleine ruitjes

Ingrediënten
  

Voor de galetten:

  • 100 g bloem
  • 35 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 30 g poedersuiker
  • 20 g ei
  • 15 g verse melk
  • 20 g gist
  • 2 g zout

Voor de vanille boterroom:

  • 75 g fijne griessuiker
  • 125 g zachte boter
  • 1 ei
  • 1/2 vanillestok

Afwerking:

  • Poedersuiker

Instructies
 

Voor de galetten:

  • Verkruimel de gist in een kom. Voeg er de bloem, de melk, de suiker, het zout, het ei en 20 g boter aan toe. Meng tot een egaal deeg.
  • Kneed het deeg 5 min op de werktafel.
  • Meng er daarna nog 15 g boter onder.
  • Weeg 10 porties van 20 g af en maak ze rond of lang, naargelang het gewenste wafeltje.
  • Laat de porties een uurtje rusten en bak ze daarna ca. 30 sec in het warme ijzer. Druk het wafelijzer goed aan.
  • Snijd de wafeltjes onmiddellijk doormidden (let op: warm!) en laat de helften afkoelen.

Voor de vanille boterroom:

  • Maak de blokjes boter glad met een spatel.
  • Klop het hele ei met de suiker in een steelpan au bain-marie tot een ruban.
  • Voeg nu het merg van de 1/2 vanillestok toe, plaats de pan in een bak met koud water en roer tot de ruban is afgekoeld.
  • Roer nu de ruban geleidelijk onder de boter. Klaar!

Afwerking:

  • Smeer de boterroom tussen de wafeltjes of beter nog, schep hem in een spuitzak en spuit een dikke laag tussen de wafeltjes.
  • Werk de wafeltjes af met een laagje poedersuiker.
  • Smullen!
Trefwoord botercrème, boterroom, galetten, galettes, vanille