Ga terug
Aardappeldonut Moscovite

Aardappeldonut moscovite

Voorbereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 15 stuks

Ingrediënten
  

Voor de aardappeldonut:

  • 200 g aardappelen, kruimig
  • 20 g boter
  • 10 g ei
  • 1 eidooier
  • 50 ml water
  • 30 g boter
  • 25 g bloem, gezeefd
  • 40 g ei
  • Peper en zout, naar smaak
  • Muskaatnoot, naar smaak

Voor de afwerking:

  • Zure room (ik gebruikte de Crème d'Isigny)
  • Osietra kaviaar
  • Bieslook

Instructies
 

Voor de aardappeldonut:

  • Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. 
  • Kook de aardappelen gaar en laat droogstomen.
  • Duw door een pureeknijper en vermeng met 20 g boter, 10 g ei en 1 eidooier.
  • Maak een soezenbeslag door het water met de 30 g boter aan de kook te brengen. Roer er van het vuur af de bloem door en gaar dit op laag vuur.
  • Haal van het vuur en laat enkele minuten afkoelen.
  • Roer er de 40 g ei door en meng dit soezenbeslag door de aardappelpuree.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel de massa over siliconen patisserie donutvormen en vries aan.
  • Frituur nog bevroren goudbruin 180° C.
  • Breng op smaak met zout. 

Notities

Voor het ei, gebruik ik gepasteuriseerd ei uit een fles. Het is handig dat je dat tot op de gram kan afwegen, natuurlijk. Maar met een écht ei lukt het ook. Voor dit recept heb je eens 10 g en eens 40 g ei nodig. 1 M ei weegt 50 g. Je klutst het ei goed door en weegt dan af wat je nodig hebt.
Ik heb immers het originele recept van Gastronomixs gedeeld door 5, anders had ik 2 kg beslag, goed voor 60 donuts...
Trefwoord aardappeldonut, donut, kaviaar, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, zure room