Ga terug
Hartige cannelé met champignoncrème

Hartige cannelé met champignoncrème

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rusttijd 12 uur
Totale tijd 13 uur 15 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Frans

Equipment

  • 1 Blender
  • 1 Mandoline

Ingrediënten
  

Voor de hartige cannelé:

  • 375 g melk
  • 25 g suiker
  • 5 g zout
  • 35 g boter
  • 10 takjes tijm
  • 110 g bloem
  • 50 g eidooier
  • 25 g cognac

Voor de champignoncrème:

  • 400 g champignons
  • 2 sjalotjes
  • 30 g boter
  • 3 g zout
  • 5 takjes tijm
  • 150 g runderbouillon
  • 15 g sherryazijn

Voor de afwerking:

  • Enkele kleine champignons
  • Mandarijnrasp
  • Champignonpoeder

Instructies
 

Voor de hartige cannelé:

  • Giet eerst de melk in een pan samen met de suiker, het zout, de boter en de tijmblaadjes.
  • Verwarm dit tot de boter gesmolten is.
  • Meng ondertussen de bloem met de eidooier en het melkmengsel tot een glad mengsel.
  • Dek af en laat 12 uur in de koelkast staan.
  • Neem nu een klontje boter en smelt dit op laag vuur in een steelpan. Breng met een klein kwastje een laagje boter aan op de canelévormpjes.
  • Neem dan je canelé beslag en voeg de cognac toe. Roer dit nu 1 min goed door en giet het dan door een fijne zeef.
  • Vul je vormpjes tot net onder de bovenkant en bak ze gedurende 5 min op 200° C. Tik daarna op de bakplaat en bak ze nog 40 min op 180° C.
  • Haal ze uit de vormpjes en laat ze volledig afkoelen.

Voor de champignoncrème:

  • Begin met het snijden van de champignons in dunne plakjes.
  • Neem vervolgens de sjalotten, maak ze schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit nu een bakpan en voeg de boter toe. Voeg ook de sjalotten, het zout, de gesneden champignons en de blaadjes van de takjes tijm toe. Bak dit tot het begint te kleuren en blus dan af met de runderbouillon en sherryazijn.
  • Laat dit volledig inkoken.
  • Breng vervolgens over in een blender en draai tot een gladde massa.
  • Als de massa glad is, kruid je die indien nodig bij met zout en schep je de crème in een spuitzak.

Voor de afwerking:

  • Neem een paar ​​kleine champignons en snijd de steel eraf.
  • Snijd de champignons nu in dunne plakjes op een mandoline en snijd die plakjes vervolgens doormidden.
  • Maak een gaatje in de cannelés en vul die met de champignonroom. Spuit er een klein puntje van de crème op en rasp er ook een klein beetje mandarijnrasp op. Garneer de bovenkant met de schijfjes champignons en werk af met wat champignonpoeder.
  • De cannelés zijn het lekkerst direct na het bakken, maar warm ze anders gewoon gedurende 5 min terug op op 180° C. Geniet ervan!

Notities

Champignonpoeder kan je gewoon zelf maken door gedroogde champignons naar keuze tot poeder te cutteren in een blender.
Trefwoord cannelé, champignoncrème, champignonpoeder, tijm, vegetarisch