- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Zwarte en witte pens met noten en compote van appel

Vandaag was ’t echt geen weer om een hond door te jagen en dus heb ik uitgebreid de tijd genomen om te kokkerellen (uiteraard pas nadat ik voor ’t eerst na de marathon van Reims mijn loopschoenen terug had aangetrokken voor een ‘herstelloopje’ van 7,5km). Zàlig vind ik dat. De mannen boven in bed naar ’t voetbal aan het kijken en ik de koningin te rijk in mijn keuken.

Mijn oog was een hele tijd geleden al gevallen op een party hapje, maar ik moest noodgedwongen wachten tot het winterassortiment in de winkels gearriveerd was, want ik had witten pensen met calvados en zwarte pensen met appel van doen…

Het is een geslaagd hapje, een combi van zoet en hartig zoals vaak in mijn hapjesrecepten het geval is. Je kan het warm of lauw of koud serveren. Lekker handig dus als je ’t voor een groot gezelschap moet maken.

Maar genoeg gepalaverd. Kom we beginnen eraan.

Nodig voor 12 stuks

2 zwarte pensen met appel (die vond ik niet en nam pensen met rozijntjes)
1 witte pens met calvados
2 boskoop appels
1/2 fijngesnipperde ajuin
10 grof gehakte walnoten
Boter
5 cl muskaatwijn
Peper
Zout

Werkwijze

Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in gelijke stukken.

Snij de witte pens in dunne plakjes.

Kook de appelstukjes in een bodempje water met de muskaatwijn tot compote.

Stoof de ajuinsnippers in hete boter. Verwijder het vel van de zwarte pensen en voeg het vlees bij de ui. Roerbak het vlees rul. Voeg er de noten aan toe en laat even meebakken.

Breng op smaak met peper en zout.

Vul de bodem van de glaasjes met appelcompote. Leg er een laagje gebakken zwarte pens op en werk af met een plakje witte pens.

Ik werkte het glaasje nog af met een topje rucola voor de kleur.

Bron: Kook! Feest & Fun, recepten uit Kook! van Spar.

Related Post