- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Zuurdesem korenaar met spek en kaas

Aan deze zuurdesem korenaar met spek en kaas gaat een heel verhaal vooraf.

Herinneren jullie zich Victor nog, mijn zuurdesem? Waarschijnlijk niet. Victor was destijds mijn favoriete speler (Víctor Vázquez) en dus de voor de hand liggende naam voor mijn zuurdesem. (Moest ik nu zuurdesem hebben, dan zou ik hem Wesley dopen). De eerste keer dat ik ermee werkte was in augustus 2015. Toen maakte ik er een vlechtbrood met desem mee. De tweede (en meteen ook laatste keer) dat ik ermee aan de slag ging, was in januari 2016 toen ik er desembrood met gedroogde vijgen en cashewnoten mee maakte. Waarom het verhaal van Victor daar eindigde? Omdat mijn lieve poetsvrouw Victor een paar maand later in de vuilnisbak kieperde… Ze vond dat het potteke wat zuur rook (terecht!) en dacht dat de (in haar ogen) ondefinieerbare inhoud over datum was. R.I.P. Victor. 😢

Nu dacht ik altijd dat je om zuurdesem brood te kunnen bakken actieve zuurdesem nodig had, maar dat bleek verkeerd gedacht. Ik kreeg van Aveve het recept voor deze zuurdesem korenaar met spek en kaas in mijn mailbox en daaruit bleek dat ze daar ook All-in Zuurdesem bloem verkopen. Ik kon niet snel genoeg een zak gaan kopen. Ik ben immers fan van zuurdesem én van gevlochten brood. Denk maar aan mijn gedraaide rabarber-frambozenkrans van nog niet zo lang geleden.

Ik gebruikte mijn broodbakmachine, de Croustina, om het deeg te kneden, maar met de hand lukt het natuurlijk ook. Alleen wat lastiger.

Het recept is voor 2 korenaren.

 

Zuurdesem korenaar met spek en kaas

 

Recept voor zuurdesem korenaar met spek en kaas

Voorbereiding: ± 20 min
Rijzen: ± 2 x 40 min
Bakken: ± 20 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten:
500 g AVEVE All-in Zuurdesem
300 ml water
4 g droge gist

Voor de vulling:
100 g geraspte kaas
400 g gebakken spekblokjes

Extra:
2 bakplaten met bakpapier
Huishoudfolie
Schaar

 

Bereidingswijze

Kneed het deeg.
Voeg de All-in-mix, het water en de gist samen en kneed 20 minuten met de broodmachine of met je handen. Heb je een keukenrobot? Laat het deeg dan 10 minuten kneden.

Laat rijzen.
Bedek het deeg met huishoudfolie en laat het 40 minuten rijzen.

Rol 2 rechthoeken uit.
Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Rol beide delen uit tot een rechthoek. Beleg beide rechthoeken met spekjes en kaas.

Rol op tot worsten.
Rol de belegde deegplakken in de lengte stevig op tot worsten. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk ze in met water en bestrooi ze met bloem.

Vorm korenaren.
Knip met een schaar hapjes in het deeg op gelijke afstand van elkaar. Leg beurtelings een stukje naar links en een stukje naar rechts.

Laat rijzen.
Bedek beide korenaren met huishoudfolie en laat ze 40 min rijzen. Verwarm de oven voor op 200° C.

Bak de korenaren
Bak de korenaren 20 minuten op 200 °C.

 

Zuurdesem korenaar met spek en kaas

 

Bron: recept van de website Aveve.

Related Post