- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Zeewolf, groene asperge, peterseliewortel, saffraan

Zeewolf, groene asperge, peterseliewortel, saffraan

Soms kom ik op de gekste manieren aan mijn recepten. Neem nu deze zeewolf met groene asperge, peterseliewortel en saffraan. Voor mijn job (jawel, ik werk (meer dan) voltijds) als social media expert voor Colruyt was ik op zoek naar leuke inspiratie voor gekleurde wortelen en dan durf ik al eens in mijn mailbox scrollen. En zo kwam ik uit op dit recept uit 2017! Deze zeewolf was toen een van de gerechten die ik mocht proeven tijdens het afscheidsdiner van mijn schooljaar aan Spermalie (al was dat toen wel met jonge tarbot, maar die kon ik niet vinden).

Behalve de vissoort paste ik nog 1 ding aan: in het recept werd de langoustine gefrituurd, maar dat vind ik dus zonde. Zo’n edel product om zeep helpen door het te frituren, da’s voor mij not done. Dus paste ik het aan en deed zoals ik Nick zag doen tijdens mijn “chef for one day” ervaring aan Château de Mirwart: ik duwde de langoustine in gepofte quinoa. (Ik pofte mijn quinoa niet zelf, maar gebruikte die van het merk Jordà #nospon #zelfbetaald).

Ik had geen foto bewaard, alleen het uitgeschreven recept en dus moest ik zelf creatief omspringen met de bordschikking van deze zeewolf. Ik koos voor (alweer) een donker bord van de Dusk Midnight collectie van Fine 2 Dine, een blauw-zwart bord. Het hoeft geen betoog dat ik er zot van ben zeker? En nu al helemaal, nu mijn ploegsje zomaar eventjes na 4 wedstrijden al de 1/8ste finales van de Champions League bereikt heeft! 💙🖤

Wat vinden jullie? Verdient deze zeewolf een plaatsje in mijn kerstmenu? En verdient hij een like op Instagram? Het is een Paid Partnership post en dus kan hij elk duwtje in de rug gebruiken. Merci!

Zeewolf, groene asperge, peterseliewortel, saffraan

Zeewolf, groene asperge, peterseliewortel, saffraan

Zeewolf, groene asperge, peterseliewortel, saffraan

Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

Voor het groentengarnituur:

  • 8 groene asperges
  • 8 groene mini asperges
  • 24 gekleurde worteltjes (geel, oranje, zwart)
  • 1 bakje beukenzwammen
  • 2 lente-uien
  • Geklaarde boter

Voor de wortelcrème met zoete aardappel:

  • 600 g wortelen
  • 200 g zoete aardappel
  • 1 steranijs
  • Kippenbouillon
  • Sinaasappelsap
  • Nootmuskaat

Voor de zeewolf:

  • 1200 g zeewolf
  • Geklaarde boter
  • Cayenne

Voor de peterseliewortel:

  • 2 peterseliewortels
  • Melk
  • Room

Voor de mosselen:

  • 1 kg mosselen
  • Selder
  • 1 ui
  • Witte wijn
  • Noilly Prat

Voor de saffraansaus:

  • 1 sjalot
  • Saffraan
  • Boter
  • 100 ml witte wijn
  • 200 ml volle room
  • 1 limoen

Voor de langoustines:

  • 8 langoustines
  • Gepofte quinoa

Voor de chorizocrumble:

  • 50 g chorizo

Voor de zoete aardappelchips:

  • 1/2 zoete aardappel

Voor de afwerking:

  • Zoete aardappel chips
  • 8 stuks Oost-Indische kers
  • Dragonolie (zie mijn tip onderaan)

Instructies
 

Voor het groentengarnituur:

  • Reinig de groene asperges en groene mini asperges, pocheer ze kort in kokend gezouten water, verfris ze in ijswater en versnijd ze in schuine stukken.
  • Reinig de mini worteltjes, kook ze beetgaar en verfris ze in ijswater.
  • Snijd de lenteui in stukjes van 4 cm, bak ze kort en kruid met peper en zout.
  • Bak alle groenten (ook de beukenzwammen) net voor het serveren kort op in geklaarde boter. Kruid met peper en zout.

Voor de wortelcrème met zoete aardappel:

  • Schil de wortelen en zoete aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze gaar in kippenbouillon met de steranijs.
  • Giet af, verwijder de steranijs en mix glad in de blender. Kruid af met peper en zout, sinaasappelsap en nootmuskaat.

Voor de zeewolf:

  • Verdeel de zeewolf in porties, bak ze kort aan in geklaarde boter. Kruid met cayenne en zout. Gaar verder in de oven op 180° C.

Voor de peterseliewortel:

  • Schil de peterseliewortels, kook ze gaar in melk en room, giet af, mix en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Voor de mosselen:

  • Was de mosselen. Snijd de ui en selder fijn. Zet de mosselen met de ui en selder op in boter, blus met witte wijn en Noilly Prat. Kruid met peper en zout. Kook kort op een hevig vuur tot alle mosselen openstaan. Haal de mosselen uit. Bewaar het mosselvocht.

Voor de saffraansaus:

  • Snijd de sjalot fijn en stoof aan in boter. Voeg de saffraan toe, blus met witte wijn. Laat inkoken. Voeg de mosseljus en room toe, laat inkoken en monteer tot slot met boter en werk af met limoensap.

Voor de langoustines:

  • Pel de langoustines en bak ze kort in een mengeling van olijfolie en boter. Kruid met peper en zout.
  • Druk de langoustines na het bakken in de gepofte quinoa.

Voor de chorizocrumble:

  • Snijd de chorizo in een dunne plakjes.
  • Droog de chorizo in de voorverwarmde oven op 180° C gedurende 15 min.
  • Laat de chorizo uitlekken en plet de plakjes daarna in een vijzel tot crumble.

Voor de zoete aardappelchips:

  • Was de zoete aardappelen en snijd ze in heel dunne plakjes. Bij voorkeur met een mandoline, maar met een kaasschaaf of dunschiller kan ook.
  • Leg de plakjes op een bakplaat (zonder bakpapier). Schuif de plaat in een voorverwarmde oven op 200° C (boven- en onderwarmte) en laat ze hier 6 min in staan.
  • Haal dan de plaat uit de oven en keer de chips om. Schuif de plaat weer terug in de oven. Deze keer voor ca. 4 min. Houd ze goed in de gaten. Hoe kleiner de chips, hoe sneller ze klaar zijn.

Voor de afwerking:

  • Trek een streep wortelcrème op het bord.
  • Schik op de crème een dresseerring en schep hierin een bodem peterseliewortelcrème.
  • Leg de zeewolf op de peterseliewortel.
  • Verdeel rondom 3 gekleurde mini worteltjes. Schep er ook een schepje groentjes bij: beukenzwammen, lenteui en asperges.
  • Leg er een mini asperge bij.
  • Lepel de saffraansaus over de vis. Schik er 3 mosselen bij.
  • Leg een langoustine op de vis.
  • Werk af met chorizocrumble, dragonolie, Oost-Indische kers en zoete aardappelchips.

Notities

Het recept voor de dragonolie vind je hier.
Trefwoord champignons, chorizo, chorizocrumble, crumble, groene asperges, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, langoustines, mosselen, peterseliewortel, Rob, saffraan, zeewolf

Bron: recept van Nele Lefebvre, geserveerd tijdens het afscheidsdiner aan Spermalie in 2017.

Related Post