- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Zeeuwse zilte zaligheden ontdekken en proeven in Yerseke

Wanneer er een mailtje van Esther binnenkomt, dan ben ik er als de kippen bij 1. om het te lezen en 2. om het (als het eventjes kan) bevestigend te beantwoorden. Esther werkt nl. voor de toeristische dienst van Nederland en stuurde me onlangs nog voor een 3-daagse persreis naar Brabant. Deze keer wilde ze me laten kennismaken met de Zeeuwse zilte zaligheden van Zeeland, meer bepaald in Yerseke (spreek uit: Ierzuku, met nadruk op de 1e lettergreep), hét centrum van de oester- en mosselvisserij: “Het weer is op dit moment nogal wisselvallig maar wij denken al volop aan de lente. Wat is er zaliger om op een vissersboot te zitten en de vangst daarna te verwerken met topchefs? Wij nodigen je daarom graag uit op de bloggerstrip ‘ontdek de zalige zilte zeevruchten in Yerseke’.” Het feit dat jullie dit blogartikel lezen, bewijst dat ik inging op de invite… ook al zijn (euh waren) oesters niet echt mijn dada. Ik proefde ze op zo’n lekkere manier klaargemaakt dat ik er zelfs meerdere at! Lees vooral verder.

Ik stak heel wat dingen op in en over Yerseke en bij uitbreiding Zeeland.  Zoals SOS Piet zou zeggen: wat hebben we vandaag geleerd?

 

Zeeuwse zilte zaligheden ontdekken en proeven in Yerseke

 

Ten eerste, de mosselindustrie is de meest duurzame die er is: er is 0% afval!

Dat komen we (dit zijn 11 Nederlandse, Belgische en Duitse influencers, zoals we genoemd worden in de Provinciale Zeeuwse Courant, kortweg PZC) te weten in de Mosselveiling. Daar wordt ons van naaldje tot draadje uitgelegd hoe het perfecte zakje mosselen uit de Oosterschelde tot bij de consument geraakt. Aan de hand van een staal Deense hangcultuur mosselen (het Zeeuws mosselseizoen is afgelopen) wordt ons getoond hoe de kwaliteit bepaald wordt wat betreft formaat en vleesgewicht. De mosselen worden eerst grondig gecontroleerd op dingen die er niet thuishoren. Alle levende ongeschonden mosselen worden uitgezocht, gespoeld en ontdaan van zaken als zeepokken en slippers (muiltjes) die zich op de schelpen hebben vastgezet. Die zeepokken en slippers gaan met al de rest (zeekrabbetjes, zeewier, kapotte of te kleine mosselen) bij het tarra, dat gewoon weer in de Oosterschelde gedropt wordt… Een lekker buffetje zeg maar voor o.a. de meeuwen!

Na een passage door de mosselmeter (waarbij grootte en gewicht bepaald worden) worden de mosselen gekookt. Hierna wordt met een speciaal mesje het mosselvlees uit iedere mosselschelp verwijderd, verzameld, gewogen, in kunststof bakjes onder water gezet en tentoongesteld. Nu kan de veiling écht beginnen. Yerseke is het kloppend hart van de mosselindustrie met een verwerking van om en bij de 90 miljoen kilo mosselen per jaar, al klinkt dat vrij… tjah industrieel, terwijl het dat eigenlijk niet is. Mosselboeren worden niet voor niets de farmers of the sea genoemd. Lees mijn review van mijn boottochtje met een mosselkotter in 2016 hier.

 

Zeeuwse zilte zaligheden ontdekken en proeven in Yerseke

 

Ten tweede, in Yerseke werd een nieuwe techniek van oesters kweken geïntroduceerd: op tafels.

De oesterboorder, een zeeslak die een gaatje in een jonge oester maakt en hem vanbinnen opeet, was al jaren een plaag voor oesterkwekers, maar daar is nu dus een oplossing voor gevonden. We varen mee met de Oesterbaron (jij kan ook meevaren!) en krijgen aan boord tekst en uitleg over de innovatieve maar arbeidsintensieve off-bottom methode van kweken. De oesters van 6 maanden oud worden in metalen zakken gezet op tafels. Na 3 maanden worden ze overgeplaatst in andere zakken en vervolgens meerdere keren gedraaid zodra ze aan de zak plakken. Dit proces duurt 2 jaar! Maar op die manier zijn de oesterkwekers niet alleen de zeeslak te slim af, bijkomend voordeel aan deze nieuwe kweekmethode is de mogelijkheid om triploide oesters te kweken. Euh? Pardon? Dit houdt in dat er tijdens de zomer geen melk in de oester zit.

 

Zeeuwse zilte zaligheden ontdekken en proeven in Yerseke

 

Ten derde, de lekkerste manier om al deze zeevruchten te degusteren is zo puur mogelijk.

Uiteraard was het na de mosselveiling en de Oesterbaron de hoogste tijd om van al die Zeeuwse zilte zaligheden te proeven. (Wie nu vreest dat we tot dan op onze honger bleven zitten, kan gerustgesteld zijn: in de mosselveiling kregen we al direct Zeeuwse bolussen geserveerd en op de boot een heerlijke kreeftenbisque en belegde broodjes). We trokken naar de firma Krijn Verwijs waar de chefs van Taste Culinair de Big Green Egg en de Ofyr al warmgestookt hadden. Lagen naar ons te lachen: messen, kokkels, mosselen (Deense hangcultuur), oesters en last but not least Oosterscheldekreeften. Die laatste waren heel kort voorgegaard, werden doormidden gesneden, kregen enkel een likje lookolie of chili-olie over hun buik en werden dan gedeponeerd op de gloeiend hete Ofyr. Man, man, man, ik heb van mijn lange leven nog zo geen lekkere, sappige kreeft gegeten als daar. Likje zeewiermayonaise erbij en ik voelde me als God in Frankrijk Nederland.

De oesters werden opengemaakt, kregen een dressing van geklaarde boter, olie, paprika, look, ui, kerrie en chili en werden tot slot afgewerkt met geraspte mozzarella. Zo gingen ze in de Big Green Egg om eruit te komen als de beste oesters die ik ooit gegeten heb. OK, ik geef het toe, ik heb in mijn lange leven nog niet veel oesters gegeten. Oesters zijn niet mijn meug. Maar deze gegratineerde, lichtgerookte exemplaren waren lekkerrrrr. Ik ga zelfs meer zeggen, ik ga ze binnenkort thuis eens op die manier proberen (na)maken. Als ik daarin slaag, komt het recept op de blog!

 

Zeeuwse zilte zaligheden ontdekken en proeven in Yerseke

 

Voor de mosselen en de kokkels werd de wok bovenop de Ofyr geplaatst. Mosselen werden gewokt met ui, zeekraal en witte wijn, terwijl de kokkels werden klaargemaakt met sjalot, wortel, citroentijm en woksaus op basis van sesam, hoisin, citroengras en vissaus. Wat een smaakbommetjes! Laat 1 ding duidelijk zijn: de zilte zaligheden van Zeeland hebben bijzonder weinig extra’s nodig.

Ook zin gekregen in Yerseke/Zeeland? Dat kan. Yerseke ligt al op 1 uurtje rijden van Gent (via de Westerscheldetunnel) en zelfs slechts 1/2 uurtje van Antwerpen. Meer weten? Check zeker eens de website van VVV Zeeland!

Bedankt, Esther, om mij na Brabant nu ook verliefd te laten worden op Zeeland en bedankt Kris, Myra en Laura voor het  gezelschap. You guys rock!

 

Zeeuwse zilte zaligheden ontdekken en proeven in Yerseke

Related Post