Met ouder worden lijkt het alsof alles trager gaat. Vroeger reed ik elk weekend naar Tielt voor een bezoekje aan mijn ouders, trainde ik voor marathons, had ik een weekend van 2 dagen, terwijl dat er nu 3 zijn,… En ik slaagde er toch telkens weer in om 3 recepten uit mijn keuken te toveren. Dat wordt steeds moeilijker. (Al had ik afgelopen weekend wel een excuus: ik moest vrijdag werken). Gelukkig zijn er dan makkelijke, snelle recepten zoals deze Zeeuwse oester met salade van meloen & komkommer en Thaise mayonaise.
Ik kreeg dit recept in mijn mailbox op 11 juli. Mijn goed ontwikkelde hersencel waarover ik het onlangs had, sloeg het op in een speciaal hoekje. De mail kwam van een pr-bureau met als doel de nieuwe ready-to-use oliën van sterrenchef Benoit Dewitte* onder de aandacht te brengen. Nu ben ik geen fan van oesters (lees: ik lust ze NIET), maar op de foto zagen die er zoooooo goed uit. Dus sprong ik vrijdagavond in mijn auto om zo’n fles Thaise olie te gaan kopen. Jawel, kopen. Ik had gewoon een gratis testpakket kunnen aanvragen, maar dat wilde ik niet. Want dan moet ik #reclame en het label Paid Partnership toevoegen aan mijn Instagram post en daar heb ik geen zin in. Ja, ik ben een specialleke. 😅
Die olie is trouwens de MAX! Je draait het flesje open… en je wordt naar Thailand gekatapulteerd. Die geur… en die kleur! Je krijgt de meest smaakvolle, felgroene mayonaise, de perfecte peps bij de zachte salade van meloen & komkommer. Jullie zullen op het oordeel van mijn man moeten vertrouwen, maar dit is wat hij zei: “Deze oester mag je gerust in het betere restaurant serveren”. Wel, dat kan tellen als compliment, me dunkt!
Ook interesse in de Thaise olie (of prei- of basilicumolie)? Hier vind je de lijst met verkooppunten.


Zeeuwse oester met salade van meloen & komkommer, Thaise mayonaise
Equipment
- 1 Blender
Ingrediënten
Voor de Thaise mayonaise (nodig 6 g p.p.):
- 1 ei
- 12,5 g mosterd
- 7,5 g sushi azijn
- 1/4 limoen, het sap
- 5 g vissaus
- 200 g Thaise olie Grønn
- 1 g zout
Voor de salade van meloen en komkommer (nodig 15 g p.p.):
- 1 meloen, in brunoise
- 1 komkommer, geschild, pitjes verwijderd, in brunoise
- 1 sjalot, fijngesnipperd
Voor de marinade:
- 50 g sushiazijn
- 50 g water
- 10 g munt
- 10 g vissaus
Voor de afwerking:
- Sesamzaadjes, geroosterd
- Eetbare bloemetjes
Instructies
Voor de Thaise mayonaise (nodig 6 g p.p.):
- Mix alles behalve de Thaise olie samen in de blender tot een gladde massa, werk dit vervolgens af met de Thaise olie tot een mayonaise.
Voor de salade van meloen en komkommer (nodig 15 g p.p.):
- Meng alles in een kom.
Voor de marinade:
- Maak de marinade en laat de salade hierin een half uurtje trekken. Giet de salade af en vermeng de marinade met dezelfde hoeveelheid Thaise olie.
Afwerking:
- Maak de oester los, doe de mayonaise onderaan in de schelp en leg vervolgens de oester erover.
- Lepel er een eetlepel salade over en druppel er een eetlepel van de marinade-olie over.
- Werk af met geroosterde sesamzaadjes en bloemetjes.
Bron: het recept van deze Zeeuwse oester is van Benoit Dewitte voor zijn eigen merk Grønn.
Goedemorgen,
Ik vind het een zeer aantrekkelijk recept, maar toen ik de Thaise olie grøn hiervoor googelde kwam ik enkel wonderlijke massageolies tegen. Kan niet de bedoeling zijn. Wat voor olie is dat??
Marianne,
De link naar de olie staat in mijn tekst boven het recept. Alle tekst die in het rood staat, betekent dat er een linkje achter zit.
Dit is de link naar de Thaise olie (en de prei- en basilicumolie):
https://www.gronn.green/products
Succes!