- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Zeebaars met tempura van langoustines

Zeebaars met tempura van langoustines

Nog maar 2 maanden en Kerst is dan al gepasseerd en oudjaar staat voor de deur. Als controlefreak plan ik màànden op voorhand mijn feestmaal. Niets is leuker dan dromen en plannen, schrappen en vervangen om uiteindelijk tot het Menu met een grote M te komen. Da’s zo’n beetje als vakantieplannen smeden: snuisteren in brochures en surfen op sites, kiezen tussen bergen, city of zee, beslissen over ver weg of dichtbij,… Zalig toch?
Welnu, één feestgerechtje heb ik alvast gevonden. Het warme voorgerecht wordt dit. Een recept van Claudia. Ja, ik ben fan. Ik vind dat haar recepten zijn zoals het hoort: haalbaar, bijzonder lekker met altijd dat tikkeltje extra. Aan die beschrijving beantwoordt deze zeebaars helemaal.
Oh ja, ik heb de voorgestelde saus wel vervangen door deze, omdat ik die zo lekker vond. A perfect match!

Voor 4 personen

Voor de zeebaars
4 stukken zeebaars met vel van 120 tot 150 g
4 el sojasaus
Olijfolie
Snuifje kerriepoeder

Voor de tempura van langoustines
160 g tempurabloem
100 g spuitwater
4 grote gepelde langoustines
Snuifje 5 spices
Snuifje kerriepoeder
Gemalen cashewnoten
Zout

Voor de saus
2 gesnipperde sjalotjes
2 el knoflookpasta
Stukje fijngesneden gember
1/2 gesnipperd chilipepertje
2 dl visfumet
1 dl kokosmelk
1 el sesamolie
Snuifje kerriepoeder
Mespuntje wasabi
Olijfolie

Bereiding

De vis
Leg de stukken zeebaars in een grote schaal en overgiet met de sojasaus. Laat een uurtje marineren. Bak de zeebaars op het vel in hete olijfolie en kerriepoeder.

De langoustines
Kruid langoustines met kerrie, 5 spices en zout en haal ze door de gemalen noten. Maak een tempurabeslag van de bloem en het spuitwater. Haal de langoustines erdoor en bak ze op 190° C in frituurvet af tot ze goudgeel zijn.

De saus
Stoof de sjalotjes, pepertje en de gember in olijfolie. Voeg wat kerriepoeder toe en laat even meebakken. Overgiet met kokosmelk en visfumet en laat de saus tot 1/3 inkoken. Werk af met de knoflookpasta, sesamolie en de wasabi en breng op smaak met peper en zout.

Tip: gooi de langoustines in je frietketel zonder mandje, anders blijven ze in het mandje plakken en het is een hels karwei om dat terug proper te krijgen. Ik spreek uit ervaring. 🙁

Bron: Claudia kookt voor Nest – Nest special koken nr 15

Related Post