Hap en Tap logo zonder streep
Zandtaartje met rijstpap, pistaches en kardemom

Zandtaartje met rijstpap, pistaches en kardemom

10 nov 2024 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik heb een boek gekocht. What’s new? Een (Franstalig) boek met 50 (!) recepten op basis van rijstpap: Le riz au lait, c’est mon dessert préféré ! En ik kan jullie verzekeren: er staan pareltjes in! Rijstpap is het favoriete dessert van mijn man. Nadat hij het eerste zandtaartje van de 6 achter de kiezen gestoken had, zei hij meteen: “dit moet je niet weggeven, hoor, ’t is veel te lekker!”. Wanneer ik dessert en/of taart overheb, dan schenk ik die al snel aan mijn buren of poetsvrouw. Het is wel niet de bedoeling dat ik 100 kg weeg hé. (Dat mijn buren of poetsvrouw dat doen, dat vind ik minder erg. 😅)

Nogal wat mensen lieten me weten dat ze moeite hebben om mooie kleine taartjes te maken. Met dit recept lukt dat wel! Ik volgde vorig jaar een online les bij Sandrine en sedertdien maak ik de mooiste taartjes. (Dat klinkt verwaand, besef ik net. Maar het is vooral bedoeld om een pluim op de hoed van Sandrine te steken).

Dit taartje wordt dus gevuld met rijstpap die je op smaak brengt met kardemom. In de rijstpap maak je een klein kuiltje om daar pistachepasta in te doen. Daarnaast klop je room met mascarpone stevig op en spuit je die op de rijstpap. Ook in de slagroom komt een kuiltje met pistachepasta. Rondom afwerken doe je met gehakte pistaches. Ik gebruikte van die mooie groene (zie de link hieronder), maar het lukt ook met de gewone.

Ik gebruikte voor dit recept pistachepasta, gepelde pistachenoten en geperforeerde taartringen van 7 cm diameter, alles gekocht bij A La Tarte.

Zandtaartje met rijstpap, pistaches en kardemom

Zandtaartje met rijstpap, pistaches en kardemom

Zandtaartje met rijstpap, pistaches en kardemom

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 stuks

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid

Ingrediënten
  

Voor het deeg:

  • 60 g ongezouten boter, koud
  • 125 g bloem
  • 15 g amandel- of hazelnootpoeder
  • 45 g poedersuiker
  • 1 g zout
  • 28 g ei

Voor de dorure:

  • 20 g eidooier
  • 5 cl room

Voor de rijstpap:

  • 75 g ronde rijst
  • 15 cl water
  • 15 cl volle melk
  • 15 cl room, 35% vet
  • 45 g fijne suiker
  • 2,5 g kardemompoeder

Voor de slagroom met kardemom:

  • 15 cl room, 35% vet
  • 35 g mascarpone
  • 18 g fijne suiker
  • 1 g kardemompoeder

Voor de afwerking:

  • 60 g pistachepasta
  • 60 g gepelde pistaches, fijngehakt

Instructies
 

Voor het deeg:

  • Meng in de mengkom van een staande mixer met de vlinder alle droge ingrediënten en de boter, in blokjes.
  • Voeg het ei toe toe wanneer het deeg er zanderig uitziet.
  • Meng heel kort en wrijf het deeg glad met de handpalm op je werkblad.
  • Rol het deeg 2 à 3 mm dik uit tussen 2 vellen bakpapier en bewaar 1 uur in de koelkast.
  • Fonceer het deeg in geperforeerde taartringen van 7 cm diameter die je vooraf ingespoten hebt met bakspray. Steek met de ringen een cirkel uit: dit is je bodem. Snijd met een scherp mes lange repen van ca 2 cm breed. Die repen drapeer je rondom op de bodem. Druk met je vingertoppen de deegrand vast op de bodem. Snijd met een scherp mes rondom het overtollige deeg weg.
  • Zet de gefonceerde taartringen in de diepvries gedurende 1 uur.
  • Bak de taartjes gedurende 15 min in de voorverwarmde oven op 160° C (hetelucht).
  • Maak ondertussen de dorure door de eidooier te mengen met de room.
  • Laat de taartjes afkoelen en strijk ze dan pas met een borstel in met de dorure, zowel de binnen- als de buitenkant.
  • Bak nu nog 12 min verder.

Voor de rijstpap:

  • Spoel de rijst 2 à 3 keer onder de koudwaterkraan om het overtollige zetmeel te verwijderen.
  • Doe de rijst met het water in een kookpot en laat 15 min blancheren.
  • Voeg vervolgens de melk, de room, de suiker en de kardemom toe.
  • Laat op een zacht vuur nog 18 à 20 min garen, terwijl je voorzichtig roert.
  • Bewaar.

Voor de slagroom met kardemom:

  • Doe alle ingrediënten in de kom van een staande mixer met de klopper.
  • Klop tot je een stevige slagroom bekomt.
  • Doe de slagroom in een spuitzak met een spuitmond van 24 mm.
  • Bewaar.

Afwerking:

  • Verdeel in de bodems van de zandtaartjes 1/3 van de pistachepasta en 1/3 van de gehakte pistaches.
  • Schep hierop de rijstpap.
  • Maak in het midden van de rijstpap een kuiltje en schep hierin wat pistachepasta en gehakte pistaches.
  • Spuit nu een flinke bol slagroom op de rijstpap.
  • Schik rondom op de slagroom gehakte pistaches en maak ook terug bovenop een kuiltje waarin je wat pistachepasta schept.
Trefwoord kardemom, mascarpone, pistachepasta, pistaches, rijstpap, slagroom, zanddeeg, zandtaartje

Bron: recept van Anthony Courteille l Boulangerie Sain – Paris voor Le riz au lait, c’est mon dessert préféré !

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

5 Reacties

  1. Ann

    Beste,

    Kunnen de zandtaartjes een tijdje bewaard worden in de diepvries ( vóór het afbakken)?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je kan ze het best in de diepvries bewaren wanneer ze de eerste keer zijn afgebakken, dus voor je ze doreert.
      Daarna nog verder afbakken en je krijgt “verse” tarteletjes.

      Antwoord
      • Ann

        Ok, bedankt!

        Antwoord
        • Ann

          En ze zijn super lekker! Bedankt Myriam om al die top receptjes te delen!

          Antwoord
          • Myriam Minne

            Aah, dat doet me veel plezier, Ann!

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Zandtaartje met rijstpap, pistaches en kardemom

by Myriam Minne time to read: 3 min
5