- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Yoghurtmousse, gemarineerde aardbeien, nougatijs

Nougat ijs

1 mei vandaag en dat betekent een vrije dag voor (bijna) iedereen. Maar dat betekent ook en vooral dat er terug aardbeien zijn bij mijn favoriete aardbeienboer Van Poucke! En daar word ik dus oprecht blij van.

Bovendien zijn de aardbeien dit jaar extreem lekker en zoet. Geen extra suiker nodig. Een yoghurtmousse als deze (met een scheutje gin voor de liefhebbers) past er dan wel weer uitstekend bij. En eventueel, maar dat is helemaal geen must als je ’t mij vraagt, een schepje nougatijs. Zonder gaat ook. Ik persoonlijk zou in dit geval zelfs opteren voor het less is more principe en het ijs weglaten. Maar wie ben ik om een grote chef als David Selen tegen te spreken?

Smakelijk en geniet van jullie vrije dag!

Nodig voor 6 personen

Voor de yoghurtmousse:
4 1/2 blaadjes gelatine van 3 g
100 g citroensap
500 g magere (hoeve)yoghurt
200 g eiwit
150 g suiker
200 g room
Een scheutje gin (facultatief)

Voor het nougatijs:
1 L melk
12 eierdooiers
1/2 L room
125 g suiker
200 nougatpasta

500 g aardbeien, 2 uur gemarineerd in suiker met een scheutje gin

Werkwijze

Voor de yoghurtmousse:
Week de gelatine in ruim koud water.
Breng 50 g citroensap aan de kook. Haal van het vuur en los hierin de uitgeknepen gelatine op. Voeg de rest van het citroensap toe.
Meng het citroensap onder de yoghurt.

Klop het eiwit op. Voeg de suiker in 3 delen toe tot zich stevige pieken vormen (meringue).

Klop de room half op en meng deze onder de citroenyoghurt.
Spatel op het laatst de meringue onder het citroenyoghurt roommengsel.
Voeg desgewenst een scheutje gin toe.
Zet koel weg.

Voor het nougatijs:
Breng de melk aan de kook.
Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker tot een ruban.
Giet de kokende melk voorzichtig op de ruban.
Doe het mengsel terug in de kookpot en laat op een zacht vuurtje dikken tot een crème anglaise. Laat afkoelen.
Roer er de nougatpasta en de room door.
Draai af in een sorbetière.

Afwerking

Schik de gemarineerde aardbeien in een diep bord.
Schep hierop een flinke pollepel yoghurtmousse.
Schik hierop een mooie quenelle van het ijs.
Werk af met een takje cress.

Bron: recept van David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

Related Post