1verpakkingfilodeeg(uit de versrayon of diepvries)
Neutrale olie
Voor de tartaar van tonijn:
150gkraakverse tonijn
2elsojasaus
1elsesamolie
1elsushiazijn
1/2limoen,het sap
1/2elzwart sesamzaad
Enkele plakjes ingelegde gember
Voor de gerookte mayonaise:
75geiwit
110geidooier
2,5gzout
10gmosterd
8gazijn
15gLapsang Souchong thee
50mlolijfolie
150mlzonnebloemolie
Voor de afwerking:
Green nori sprinkle(of Wasabi Furekake of sesamzaadjes)
Instructies
Voor het tarteletje:
Smeer 1 laag filodeeg in met een weinig water en druk er een andere laag op aan.
Smeer die bovenste laag in met neutrale olie. Steek uit met een uitsteekring van ca. 5,5 cm.
Leg het rondje filodeeg op een omgekeerd vormpje en zet er een tweede vormpje op.
Bak de tarteletjes goudbruin in de voorverwarmde oven op 160° C gedurende 20 min.
Voor de tartaar van tonijn:
Begin met het snijden van de tonijntartaar. Snijd de tonijn in kleine blokjes. Doe ze in een kom.
Meng de sojasaus, sesamolie, sushi azijn en het sap van de limoen in een aparte kom.
Breng de tonijn op smaak met de helft van de dressing. Voeg het zwart sesamzaad en enkele fijngesneden gemberplakjes toe. Laat de tonijn marineren in de koelkast.
Voor de gerookte mayonaise:
Weeg alle ingrediënten af in de keukenmachine.
Draai alles en voeg al draaiende de zonnebloemolie en de olijfolie toe.
Laat trekken en zeef daarna de Lapsang Souchong eruit.
Doe het mengsel in de sifon en draai er 2 slagroompatronen op.
Goed schudden voor gebruik.
Wil je de mayonaise warm serveren dan kun je de sifon in een warmwaterbad opwarmen tot maximaal 65° C.
Voor de afwerking:
Schep wat tonijntartaar in de afgebakken tarteletjes.
Spuit er met de sifon gerookte mayonaise op.
Werk af met Green nori sprinkle of geroosterde sesamzaadjes.