Ga terug
Choulinder met pistacheganache en abrikozenkonfijt

Choulinder met pistacheganache en abrikozenkonfijt

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 40 min
Rusttijd 12 uur
Totale tijd 13 uur 40 min
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 Staande mixer (type KitchenAid)
  • 1 Staafmixer
  • 1 St. Honoré spuitmondje

Ingrediënten
  

Voor de choulinder:

  • 55 g halfvolle melk
  • 55 g water
  • 50 g boter
  • 2 g zout
  • 2 g suiker
  • 60 g bloem
  • 110 g volledige eieren

Voor het abrikozenkonfijt met citroentijm:

  • 200 g abrikozen
  • 20 g honing
  • 15 g citroensap
  • 2 g pectine
  • 10 g suiker
  • Citroentijm

Voor de pistacheganache:

  • 150 g witte chocolade
  • 450 g room (minstens 30% vet)
  • 30 g pistachepasta
  • 2 blaadjes gelatine (2 g/blaadje)

Voor de afwerking:

  • 2 abrikozen
  • Oranjebloesemwater naar smaak
  • 1 handje pistachenoten
  • Onbespoten lavendelbloemen

Instructies
 

Voor de choulinder:

  • Breng in een pannetje de melk en het water aan de kook met de suiker, het zout en de boter.
  • Wanneer het mengsel kookt, voeg je de bloem in 1 keer toe, van het vuur af. Meng met een spatel, zet de pan terug op het vuur en droog het deeg door het gedurende ca. 40 sec krachtig te mengen of tot wanneer het deeg loslaat van de zijkanten van de pan.
  • Schep het deeg in de kom van een staande mixer met de K-klopper en roer op lage snelheid tot alle stoom is verdwenen. Voeg vervolgens de eieren beetje bij beetje al roerend toe.
  • Spuit met een spuitzak het soezendeeg (op een geperforeerde bakmat) tot een kwart van de hoogte van de cilinders (van 6 cm diameter bij 4 cm hoog) bekleed met een strook geperforeerde bakmat of Airstrips. Herhaal de handeling voor alle choulinders.
  • Leg een 2de geperforeerde bakmat op de cirkels en vervolgens een andere bakplaat met gewichten erop om te voorkomen dat het soezendeeg over de cirkels loopt. Bak in de voorverwarmde heteluchtoven op 180° C gedurende minstens 40 min. Haal de choulinders uit de vormen en laat ze afkoelen.

Voor het abrikozenkonfijt met citroentijm:

  • Snijd de abrikozen in kleine blokjes en gaar ze samen met de honing, de tijm en het citroensap.
  • Voeg na 5 min de suiker toe die je vooraf gemengd hebt met de pectine en gaar nog 1 min verder.
  • Haal de pot van het vuur en mix de mengeling met de staafmixer.
  • Laat afkoelen.
  • Verdeel het konfijt in 8 siliconemallen in de vorm van een halve bol (diameter 4,5 cm) en laat opstijven in de diepvries.
  • Je houdt nog konfijt over, maar dat ga je bij de afwerking nog kunnen gebruiken. En anders is 't gewoon ook lekker op de boterham.

Voor de pistacheganache:

  • Week de blaadjes gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Giet je chocolade in callets (of in kleine stukjes gesneden) in een slakom.
  • Verwarm 240 g room in de microgolfoven en giet die op de chocolade en de pistachepasta. Wacht 2 min en meng daarna met een klopper om de chocolade te laten smelten en een ganache te bekomen.
  • Voeg hier de geweekte en uitgeknepen gelatine aan toe en meng goed tot de gelatine volledig is opgelost.
  • Voeg vervolgens de resterende 210 g koude room toe. Meng opnieuw om een gladde crème te bekomen.
  • Dek af met plasticfolie op de crème en plaats gedurende minstens 12 uur in de koelkast.

Voor de afwerking:

  • Snijd de 2 abrikozen in brunoise, sprenkel er naar smaak oranjebloesemwater over en laat even trekken.
  • Snijd ondertussen een ronde opening aan de bovenkant van de choulinders en verdeel het resterende abrikozenkonfijt over de bodems.
  • Klop de pistacheganache op: begin heel langzaam en drijf heel langzaam de snelheid van je kloppers op. Je kan dit doen in je staande mixer, maar het lukt nog beter met een elektrische handmixer. Schep de pistacheganache in een spuitzak met St. Honoré spuitmondje.
  • Spuit de choulinders bijna vol met pistacheganache, schik er nog de brunoise van abrikoos op.
  • Ontvorm de diepgevroren halve bollen abrikozenkonfijt.
  • Spuit pistacheganache met de St. Honoré spuitmond op de choulinders en schik er een halve bol abrikozenkonfijt op.
  • Werk af met fijngehakte pistachenootjes en lavendelbloemetjes.
  • Laat gedurende 2 uur ontdooien in de koelkast.
Trefwoord abrikozen, choulinder, citroentijm, lavendel, lavendelbloemetjes, oranjebloesemwater, pistacheganache, pistachepasta, pistaches, soes, soezendeeg