Ga terug
Smeltzachte rabarber en plattekaasmousse met vanille

Smeltzachte rabarber en plattekaasmousse met vanille

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 Ijsmachine
  • 1 Mandoline
  • 1 Vacumeertoestel (facultatief)
  • 1 Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de gepocheerde rabarber:

  • 10 stengels rabarber
  • 1 liter water
  • 300 g suiker

Voor de rabarbersticks:

  • 2 stengels rabarber
  • 100 g rabarbersiroop

Voor de plattekaasmousse met vanille:

  • 300 g plattekaas 9% vet
  • 225 g room
  • 100 g lavendelhoning
  • 1 vanillestok, het merg

Voor de rabarbercompote met boter:

  • 300 g gepocheerde rabarber
  • 100 g boter
  • 50 g suiker
  • 5 g pectine

Voor het rabarberijs met Sauternes:

  • 800 g rabarbersap
  • 200 g suiker
  • 200 g Sauternes
  • 180 g eidooiers
  • 250 g boter
  • 1 vanillestok, het merg

Voor de rabarbergel:

  • 400 g rabarbersiroop
  • 50 g suiker
  • 5 g agar-agar
  • 2 g gelatine
  • 1 vanillestok, het merg

Voor de afwerking:

  • Aardbeienconfituur

Instructies
 

Voor de gepocheerde rabarber:

  • Was en schil de stengels rabarber.
  • Breng in een kookpot het water, de suiker en de rabarberschillen aan de kook.
  • Filter de siroop en houd apart.
  • Snijd de stengels rabarber in stukjes van 2 cm lang en 1,5 cm dik en pocheer ze kort in de rabarbersiroop. Bewaar in de koeling.

Voor de rabarbersticks:

  • Was en schil de stengels rabarber, snijd ze in stukken van 7 cm en snijd er dunne slierten van op de mandoline.
  • Vacumeer de slierten met de siroop en bewaar in de koeling.

Voor de plattekaasmousse met vanille:

  • Klop de plattekaas, het vanillemerg, de room en de honing samen met de klopper tot je een lichte mousse bekomt. Bewaar in de koeling.

Voor de rabarbercompote met boter:

  • Breng in een kookpot de gepocheerde rabarber met de suiker en pectine aan de kook.
  • Laat afkoelen en monteer dan met de boter met behulp van een staafmixer.
  • Schep in een spuitzak en bewaar in de koeling.

Voor het rabarberijs met Sauternes:

  • Breng in een kookpot het rabarbersap met de suiker, de Sauternes en het vanillemerg aan de kook.
  • Giet deze mengeling bij de losgeklopte eidooiers en doe alles terug in de kookpot en breng al roerend tot 82° C (zoals je een crème anglaise maakt).
  • Laat de temperatuur van de massa zakken tot 70° C voor je de boter toevoegt.
  • Laat afkoelen en bewaar bij voorkeur 1 nacht in de koeling voor je je ijs afdraait in een ijsmachine.

Voor de rabarbergel:

  • Laat de gelatine weken in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Breng in een kookpot de rabarbersiroop met het vanillemerg, de suiker en de agar-agar aan de kook. Voeg van het vuur de uitgeknepen gelatine toe.
  • Laat opstijven in de koeling. Mix en smeer uit op de gewenste dikte.
  • Vries de gel in en steek er met een uitsteekvorm cirkeltjes uit, 3 stuks per bord.

Afwerking:

  • Maak in een bord naar keuze (plat of diep) een cirkel met de gepocheerde rabarberstukjes. Vul de cirkel met de plattekaasmousse en voeg een puntje aardbeienconfituur toe.
  • Schik hier 3 cirkels rabarbergel naast en 3 rabarbersticks die je vooraf opgevuld hebt met rabarbercompote met boter.
  • Schuim net voor het serveren het pocheervocht van de rabarber op en dresseer het bekomen schuim op de plattekaasmousse.
  • Werk af met een quenelle rabarberijs.
Trefwoord plattekaas, rabarber, rabarbercompote, rabarbergel, rabarberijs, Sauternes, vanille