Ga terug

Tarte Tropézienne

5 van 1 stem
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 2 taarten

Ingrediënten
  

Voor het brioche basisdeeg:

  • 25 à 30 g verse gist
  • 95 g volle koude melk
  • 1 ei (van 50 g)
  • 262 g tarwebloem
  • 25 g kristalsuiker
  • 5 g zout
  • 50 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 1 losgeklopt ei
  • 100 g fijne parelsuiker

Voor de banketbakkersroom:

  • 250 g volle melk
  • 1/4 vanillestok of 5 g vanillesuiker
  • 20 g maizena
  • 2 eidooiers
  • 62 g kristalsuiker

Voor de slagroom:

  • 150 g room (35 à 40% vet)
  • 25 g bloemsuiker

Instructies
 

Voor het brioche basisdeeg:

  • Verkruimel de gist in een grote kom en roer die glad met de koude melk en het ei. Doe er dan de bloem, de suiker en het zout bij en meng verder tot een egaal deeg.
  • Stort het deeg op een werktafel en kneed 6 tot 8 min tot het soepel is en je een vliesje kunt trekken.
  • Kneed daarna de boter door het deeg. Je zal merken dat het deeg vrij kleverig wordt. Voeg vooral geen bloem toe, maar kneed voort tot het deeg niet meer kleeft aan de tafel. Belangrijk is dat je het deeg vaak met een krabbertje bijschraapt en in een ruimte werkt waar het niet te warm is.
  • Laat het deeg nu 30 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 2 porties van 250 g en maak 2 mooie bollen. Laat die even rusten.
  • Rol de bollen met een deegrol gelijkmatig rond uit ter grootte van de bakvorm. Leg de ronde plakken in de vormen en laat 1 uurtje narijzen.
  • Bestrijk het deeg met ei en bestrooi het rijkelijk met parelsuiker. Bak 8 tot 10 min op 225° C en laat afkoelen.

Voor de banketbakkersroom:

  • Breng in een kookpan 200 g melk met het gespleten vanillestokje of de vanillesuiker aan de kook.
  • Roer intussen in een kom met een klopper de rest van de melk met de maizena glad. Meng daarbij de eidooiers en de suiker. Voeg een beetje van de kokende melk erbij en roer even goed door.
  • Giet het mengsel bij de kokende melk en laat de pap nog even al roerend met een klopper op een warm vuur indikken.
  • Laat de banketbakkersroom afkoelen onder plasticfolie.

Voor de slagroom:

  • Klop de room en suiker samen tot slagroom.

Afwerking:

  • Meng de banketbakkersroom met de slagroom. Snijd de taarten middendoor en versier de onderste helft met bergjes room. Gebruik daarvoor een spuitzak met spuitmond. Plaats de bovenste helft er weer op.