Ga terug
Zeetong met risotto en zeevruchten

Zeetong met risotto en zeevruchten

Haalbaar recept!
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 100 g ongepelde grijze garnalen
  • 4 rauwe langoustines
  • 16-tal vongole
  • 4 mooie, grote zeetongfilets
  • Tomatenpuree
  • 1 scheutje Cognac
  • 400 ml visfumet
  • Blonde roux (gesmolten boter en bloem)

Voor de risotto:

  • 150 g risottorijst
  • 5 cl olijfolie
  • 50 g venkel
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 50 cl garnaalfumet
  • 5 cl witte wijn
  • 30 g parmezaan
  • 50 g boter
  • Peper en zout

Voor de afwerking:

  • 1 stengel prei, fijngesneden

Instructies
 

  • Pel de garnalen en houd de garnaalkoppen apart. Pel de langoustines en verwijder het darmkanaal. Spoel de vongole 3 keer in zout water. 
  • Stoof de garnaalkoppen met de koppen en pantsers van de langoustines in boter. Voeg de tomatenpuree toe en laat die even meebakken. Flambeer het geheel met een scheutje cognac en laat de alcohol verdampen. Voeg vervolgens de visbouillon toe en laat gedurende 20 min pruttelen. Zeef en laat het geheel inkoken. Bind met roux of Xantana. Kruid af met peper, zout en het citroensap. 

Voor de risotto:

  • Stoof de rijst samen met de sjalot en de venkel tot deze glazig is. Bevochtig met de garnaalfumet en witte wijn. Laat 10 min op een laag vuur garen zonder te roeren. Voeg vervolgende de parmezaan toe. Laat nog 15 min verder garen (voeg eventueel nog wat garnaalfumet toe als de massa te stevig is). Werk af met een klontje boter en kruid met peper, zout en citroensap.

Voor de zeetong:

  • Bak de zeetong aan beide kanten (4 à 5 min per kant) in een antikleefpan met boter. Kruid af met peper en zout. Bak de langoustines in dezelfde pan.

Voor de prei:

  • Was de fijngesneden prei grondig en stoof ze aan in boter. Kruid af met peper en zout.

Afwerking

  • Schep een lepel risotto op het bord en leg er de zeetongfilets en de gestoofde prei op. Plaats ter decoratie ook het hoofd en de staart van de langoustine op het bord. Schik er de vongole rond. Werk af met de gepelde garnaaltjes, de langoustine en de saus.
  • Werk af met eetbare bloemetjes en/of scheutjes.
Trefwoord garnalen, grijze garnalen, langoustine, Noordzeetong, risotto, Valentijn, Valentijnsmenu, Valentijnsmenu 2022, vongole, zeetong