Week de gelatine in koud water.
Snijd de vanillestok open en schraap het merg in de kom van de Thermomix.
Weeg de room af en doe die eveneens in de kom van de Thermomix, samen met de afgewogen eidooiers en suiker.
Stel de Thermomix in op 80° C, op stand 5 en laat die gedurende 5 min warmen.
Zet de Thermomix even stil en stel deze opnieuw in tot 90° C op stand 5 gedurende 2 min.
Start de Thermomix opnieuw op en van zodra dat de indicator van 90° C. niet meer knippert, zet dan de Thermomix uit. Daarmee ben je zeker dat de Engelse saus de beoogde 85° C gehaald heeft.
Knijp het water uit de gelatine en voeg toe aan de Engelse saus.
Zet de Thermomix aan op stand 10 en laat de massa 1 min mixen.
Doe de massa in een mengkom en plaats de mengkom op een dubbele bodem met ijs.
Roer de massa koud met een klopper en zet daarna in de koeling.
Op het moment van het dresseren roer je de Engelse saus weer helemaal glad en vul die af in een spuitzak.
Gebruik de Engelse saus zo vlug mogelijk zodat ze mooi glad blijft en je dotten kan zetten.
Noot: bij gebrek aan Thermomix, maak je de saus zoals een klassieke Engelse saus: klop een ruban met de eidooiers en suiker. Breng de melk aan de kook met de geschraapte vanillestok. Giet de kokende melk bij de ruban en meng. Zet terug op het vuur en vaneer tot 85° C. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de massa. Mix glad met een mixer en laat al roerend met een klopper volledig afkoelen op een dubbele bodem. Roer de saus juist voor het doorgeven terug glad alvorens in een spuitzak te doen en te gebruiken.