Ga terug

Croque de luxe met steak tartaar, truffel en kaviaar

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 40 minuten
Rusttijd voor de gepekelde eidooier: 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 55 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de gepekelde eidooier:

  • 4 eieren
  • 200 g zout
  • 200 g suiker

Voor de steak tartaar:

  • 150 g rundsvlees van uitstekende kwaliteit
  • 1 tl bieslook, fijngesneden
  • 1/2 sjalotje, fijngesneden
  • 1 scheutje goede olijfolie
  • Tabasco, naar smaak

Voor de afwerking:

  • 1 potje Boursin® Zacht & Romig natuur
  • 1 scheutje room
  • 1 verse truffel
  • 1 potje kaviaar (ik koos voor de Osietra van Royal Belgian Caviar)
  • Borage bloemen
  • Gerookt Maldon zout
  • 8 sneetjes toastbrood (of 1 vel bladerdeeg)

Instructies
 

Voor de gepekelde eidooier:

  • Meng het zout en de suiker goed en leg de helft van het mengsel in een schaal. Maak met de achterkant van een lepel 4 kuiltjes. Splits de eieren en leg de dooiers voorzichtig in de kuiltjes. Dek dit vervolgens af met de andere helft van de mix.
  • Laat dit 1 u en 15 min op kamertemperatuur staan. Graaf de dooiers daarna uit en spoel ze voorzichtig (!) af onder de kraan. Breng ze op smaak met zout en peper.

Voor de steak tartaar:

  • Snijd het rundsvlees in plakjes, dan in reepjes en dan in blokjes. Hak er met je mes nog een paar keer door zodat je een fijne tartaar krijgt maar die wel nog structuur behoudt.
  • Voeg de bieslook, sjalot, olijfolie en een paar druppels tabasco toe. Meng en breng op smaak met peper en zout.

Voor de afwerking:

  • Leng de Boursin aan met een klein scheutje room en klop op. Schep in een spuitzak met een gladde spuitmond.
  • Toast het brood in de broodrooster of steek met de Papillon vormen 4 vlindervleugels uit in het bladerdeeg, prik in met een vork en strijk in met losgeklopt eigeel. Bak het bladerdeeg gaar in de voorverwarmde oven bij 180° C.
  • Schaaf met een truffelrasp dunne plakjes truffel en steek er met een kleine uitsteekring mooie rondjes uit.
  • Schik alles op het bord zoals op de foto.
  • Werk de gepekelde eidooier af met een snufje gerookt Maldon zout
Trefwoord Boursin, croque de luxe, kaviaar, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2021, steak tartaar, truffel